Треће Госпојинске свечаности у Крагујевцу

У Свечаној сали Владичанског двора у Крагујевцу уручене захвалнице и награде учесницима на конкурсу „Богородице Дјево, благословена си ти међу женама"

Епархија шумадијска, Саборни храм у Крагујевцу, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Школска управа Крагујевац, под покровитељством града Крагујевца, расписали су литерарни и визуелни конкурс на тему „Богородице Дјево, благословена си ти међу женама", а поводом манифестације „Госпојинске свечаности" у Крагујевцу 2012. године.

Право учешћа на конкурсу имале су све основне и средње школе на територији града Крагујевца. Рок за предају радова био је 18. септембар 2012. године. Жири је радио у следећем саставу: вероучитељ Предраг Обровић - председник жирија, парох Саборног храма у Крагујевцу јереј Зоран Врбашки, вероучитељ Драган Степковић, вероучитељ Миодраг Крстић, наставник Војислав Илић и наставник Слободан Божић. Након заседања жирија, и избора најбољих радова уприличена је и завршна свечаност поводом проглашења победника, и уручивања пригодних награда.

Свечана сала Владичанског двора у Крагујевцу, била је тог 21. септембар испуњена до последњег места. Тражила се столица више.

Поред домаћина окупљања, Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована, свечаности су присуствовали и Радојко Дамјановић, начелник Школске управе Крагујевац; Славица Ђорђевић, помоћник градоначелника Крагујевца за област заштите културне баштине и уређење града; Лела Макојевић, начелник Градске управе за образовање, информисање и културу; Драган Милошевић, испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја; свештенство Епархије шумадијске; бројни директори средњих и основних школа са територије града Крагујевца; као и вероучитељи, наставници и велики број ученика основних и средњих школа које су учествовале на конкурсу.

Те вечери Крагујевац и Крагујевчани били су под једним плаштом - плаштом Мајке Божје којој су „Госпојинске свечаности" и Саборни храм у Крагујевцу и посвећени.

На самом почетку, гостима се обратио Радојко Дамјановић, начелник Школске управе Крагујевац, истичући задовољство због упешне сарадње и реализације конкурса. Он је подсетио све присутне на богатство односа верске наставе са осталим сегментима јавног образовања у Србији, и истакао жељу да се ти односи још више учврсте, продубе и популаризују.

Испред Скупштине града Крагујевца окупљенима се обратила Славица Ђорђевић, помоћник градоначелника, истичући и потврђујући још једном, да град Крагујевац и Епархија шумадијска имају одличну сарадњу у разним областима, а нарочито у областима просвете и културе. Сведок томе, јесу управо „Госпојинске свечаности" , али и многе друге културно- просветне манифестације које се у Крагујевцу одржавају а које су плод сарадње града Крагујевца и Епархије шумадијске.

Културно- уметнички програм, који је те вечери уприличен од стране домаћина, наишао је на срдачан пријем код бројне публике најразличитије доби.

Ово је био тренутак да се подсетимо и најзанимљивијих делова јавних часова духовности, који су такође уприличени поводом прославе „Госпојинске свечаности" у Првој крагујевачкој гимназији,  ОШ. Ђура Јакшић и у ОШ Сретен Младеновић. Хорови основних школа ,,Ђура Јакшић“ и „Станислав Сремчевић", као и чудеснi глас младе Данице Крстић, испунили су ово вече песмом која слави Бога и Његову Пресвету Мајку Богородицу Марију Дјеву. Те вечери публика је такође имала прилике да чује и најинтересантније радове пристигле на тему конкурса, у литерарној форми.

Након јавне констатације да је на тему конкурса пристигло укупно 374 рада и то 305 ликовних, 68 литерарних и 1 мултимедијални, приступило се додели награда. Награде и захвалнице за учешће на конкурсу уручивали су Његово Преосвештенство Eпископ шумадијски г. Јован и Славица Ђорђевић, заменик градоначелника за област заштите културне баштине и уређење града Крагујевца.

Одлуком жирија, награђени су следећи ученици :

НАГРАЂЕНИ ЛИТЕРАРНИ РАДОВИ

Средња школа :

1. Драгана Јаковљевић, Средња школа Никола Тесла, Баточина

2. Ана Ивковић, Економска школа, Крагујевац

3. Тијана Милојевић, 4. разред, Прва техничка школа, Крагујевац

Основна школа (од првог до четвртог разреда):

1. Софија Шевић, 3. разред, ОШ Живко Томић, Шаторња

2. Катарина Јовановић, 4. Разред, ОШ Станислав Сремчевић, Крагујевац

Основна школа (од петог до осмог разреда)

1. Мина Кесер, 5. Разред,  ОШ Милоје Симовић, Драгобраћа

2. Тиана Аруновић, 7. Разред, ОШ Сретен Младеновић, Лужнице

3. Јелена Михаиловић, 6. Разред, ОШ Ђура Јакшић, Крагујевац

4. Марија Лукић, 7. Разред,  OШ Сретен Младеновић, Лужнице

НАГРАЂЕНИ ЛИКОВНИ РАДОВИ

Специјалне награде:

1. Сенад Тахири, 1. разред, Средња Школа са домом за ученике оштећеног слуха, Крагујевац

2. Михајло Марковић, 3. разред, Средња Школа са домом за ученике оштећеног слуха, Крагуевац

3. Стојанка Ружић, 2. разред, Средња Школа са домом за ученике оштећеног слуха, Крагујевац

4. Милош и Марко Матејић, 3. Разред, Средња Школа са домом за ученике оштећеног слуха

Основна школа (од првог до четвртог разреда)

1. Николина Миловановић, 3. разред, OШ 21. октобар, Крагујевац

2. Елена Милинковић, 4. Разред, OШ Драгиша Михаиловић, М.Пчелице

3. Марина Јевтовић, 4. разред, ОШ Вук Караџић, Крагујевац

Oсновна школа (од петог до осмог разреда)

1. Ивона Тодоровић, 5. разред, OШ Милутин и Драгиња Тодоровић, Крагујевац

2. Невена Богићевић, 6. разред, ОШ Ђура Јакшић, Крагујевац

3. Марија Вујичић, 6. разред, OШ 19 октобар, Маршић

4. Тијана Стојановић, 6. разред, ОШ Живадинка Дивац, Крагујевац

5. Милица Рајковић, 5. разред, OШ Милутин и Драгиња Тодоровић, Крагујевац

Средња школа

1. Емилија Лазаревић, 3. разред, Туристичко- угоститељска школа Тоза Драговић, Крагујевац

2. Милица Цакић, 1. разред, Прва крагујевачка гимназија

3.  Јелена Борисављевић, 2. разред, Туристичко- угоститељска школа Тоза Драговић, Крагујевац

4.  Јована Воштић, 2. разред, Туристичко- угоститељска школа Тоза Драговић, Крагујевац

5. Соња Вукићевић, 2. разред, Прва крагујевачка гимназија

6. Кристина Марковић, Средња школа Станислав Сремчевић, Кнић

Мултимедијални радови:

1. Никола Аничић и Урош Милошевић 4. разред, Прва крагујевачка гимназија

Током доделе награда, публици је приказан мултимедијални рад путем видео пројектора, као и дигитализовани ликовни радови, пристигли на тему конкурса. Сви таленти те вечери били су усмерени на прослављање имена Мајке Божје и благодарење Господу на изобиљу могућности да Његово име сведочимо, да Га не заборавимо, и да Га што даље пронесемо.

Своје задовољство те вечери није крио ни координатор пројекта, парох Саборног храма у Крагујевцу отац Зоран Врбашки, који се испред Епархије шумадијске захвалио представницима града за препознавање истинских вредности, али и ангажовању деце и њихових вероучитеља и наставника у реализацији овог конкурса.

На крају вечери, са децом испред свих нас, заблагодарили смо Мајци Божјој узносећи јој песму Богородице Дјево, радуј се благодатна Маријо, Господ је са тобом. Благословена си ти међу женама и благословен је плод утробе твоје, јер си родила Спаситеља душа наших.

Утисак вечери посетилаца али и учесника програма био је исти. Саборност, једноумље и добре намере, освећене преко Епископа, кроз цркву и наше таленте, а узнете Оној, која је шира од небеса, нашем васпитачу у врлинама, Пресветој Владичици нашој Богородици Марији Дјеви. 

вероучитељ Предраг Обровић

Извор: Епархија шумадијска

Треће Госпојинске свечаности у Крагујевцу
Треће Госпојинске свечаности у Крагујевцу
Треће Госпојинске свечаности у Крагујевцу
Треће Госпојинске свечаности у Крагујевцу
Треће Госпојинске свечаности у Крагујевцу
Треће Госпојинске свечаности у Крагујевцу
Треће Госпојинске свечаности у Крагујевцу
Треће Госпојинске свечаности у Крагујевцу