Допринос савременом богословљу у 2012. години – Универзитет Принстон и Православни богословски факултет Универзитета у Београду

У богословским разговорима спознајемо, продубљујемо и учвршћујемо црквено јединство; јер - мора се нагласити - без размена богословских идеја јединство Цркве постаје површно. Данас је веома потребан богословски дијалог, иначе ће јединство Православне Цркве бити угрожено. То су речи Митрополита пергамског Јована (Зизјуласа), које су нас покренуле да потражимо резултате богословских расправа на научним скуповима у 2012. години. Са друге стране, биће ово својеврсни шлагворт за представљање научног скупа који ће ових дана бити одржан у Београду, у организацији Православног богословског факултета Универзитета у Београду.

Овом приликом представићемо други годишњи научни скуп у част о. Георгија Флоровског на тему Тело Живог Христа: светоотачко учење Цркве; који је одржан на Универзитету Принстон, у периоду 10-11. фебруар 2012. године. Симпосион је одржан у организацији  Fr. Georges Florovsky Orthodox Christian Theological Society at Princeton University и the School of Christian Vocation and Mission at Princeton Theological Seminary. Тема за овај скуп је била иницирана студијом о. Георгија Флоровског Le Corps du Christ vivant: Une Interprtation orthodoxe de l Église.

Говорници на скупу су тему обрадили са светоотачког аспекта те су на тај начин допринели да се и у савременом свету кроз мисли и основна учења Отаца Цркве анализирају антрополошке и христолошке теме. Преосвећени Епископ задноамерички Максим (Васиљевић) говорио је о христологији у делима Светог Максима Исповедника. Отац Џон Бер је на симпосиону нагласио христолошке теме Светог Иринеја Лионског. Отац Џозеф Линхард је излагао о доприносу блаженог Августина на пољу христологије. Професор Дејвид Вагшал је обрадио тему из канонског права у контексту христолошких тема. Професорка Едит Хемфри је говорила о учењу Светог апостола Павла о еклисиологији, али и о светоотачким тумачењима Павлових посланица. Отац Калиник Бергер је излагао о доприносу савремених богослова на пољу христологије и еклисиологије, са посебним освртом на рад Димитрија Станилојеа. Метју Бејкер је истакао богословски допринос о. Георгија Флоровског и његов утицај на савремене проблеме у православном свету.

Представљајући овај скуп, обавештавамо јавност да ће се од 18. до 21. октобра текуће године, у Београду окупити двадесет и пет светски признатих богослова који ће говорити о Светом Максиму Исповеднику и односу између хришћанства и савремености у историји и у добу у коме живимо. На тај начин биће обележена и 1350-тодишњица од упокојења овог великог Оца Цркве, који се преставио у Господу 662. године.

Главни излагачи у Београду биће: Димитриос Батрелос, Григори Беневич, Калиник Бергер, Пол Блауерс, Дејвид Бредшо, Јоргос Варвацуљас, Епископ Максим (Васиљевић), Пол Гавриљук, Брајан Дејли, Mитрополит Јован (Зизјулас), Христос Јанарас, Епископ Атанасије (Јевтић), Адам Купер, Ендрју Лаут, Џошуа Лолар, Максим Симонопетрински, Џон Пантелејмон Манусакис, Епископ Игњатије (Мидић), Паскал Милер-Жордан, Алексеј Нестерук, Аристотел Папаниколау, Џорџ Парсениос, Филип Габријел Ренцес, Нино Сакварелидзе, Торстен Толефсен. Ови истакнути научници из различитих религијских традиција бавиће се свагда актуелним проблемом односа древности и савремености, износећи на светлост дана велики број увида из различитих области са нагласком на теологији, антропологији, ерминевтици, философији, науци, есхатологији, природи, слободи, другости, личности, полу, психологији, биологији, космологији, физици, као и античкој и модерној философији.

За више информација на ову тему, молимо посетите интернет страницу симпосиона http://saint-maximus.pbf.rs