Ново признање Телевизијској продукцији Епархије бачке

Прва награда ауторима филма о Шајкашко-новосадској рацији

На управо завршеном шестом Фестивалу документарног филма „Бдење душе“ у Сремским Карловцима, документарни филм „Деца бесмртности“, у продукцији Епархије бачке, равноправно је поделио прву награду у конкуренцији деветнаест остварења из Србије, Републике Српске и Мађарске.

Фестивалски жири, који су чинили професор Јован К. Радуновић, књижевник и филмски аутор из Сремске Митровице, Миодраг Новаковић, драматург и филмски критичар из Београда, и Срђан Илић, председник Удружења филмских и телевизијских радника Војводине, режисеру Милошу Поповићу и сценаристи Душану Стокановићу доделио је прву награду – повељу „Бдење Јакова Орфелина“.

Наредних месеци манифестација „Бдење душе“ гостоваће и награђене филмове приказаће у Чикагу, Вашингтону, Њујорку, Будимпешти, Темишвару, Трнави у Словачкој, као и у неколико градова у Србији, Републици Српској и Црној Гори.

Филм „Деца бесмртности“ говори о једном од најстрашнијих догађаја у новијој српској историји - Шајкашкој и новосадској рацији, коју су спровели мађарски окупатори јануара 1942. године.

Благословом Епископа новосадског и бачког др Иринеја, филм су реализовали: организатор Сава Мирић, сниматељ и дизајнер звука Марко Баштић, спикер Душица Мијатовић, камерман Растко Стокановић, сниматељ Милош Поповић, секретарица режије Марина Пирнат, монтажер Александар Лазаревић, сценариста Душан Стокановић и режисер Милош Поповић.

Више о фестивалу „Бдење душе“ можете сазнати на сајту: www.bdenjeduse.co.rs/