Прослава Михољдана у Великој Хочи

Прослава Михољдана у Великој Хочи
Прослава Михољдана у Великој Хочи
Прослава Михољдана у Великој Хочи
Прослава Михољдана у Великој Хочи

Свету архијерејску Литургију у цркви Светог Стефана служио је Епископ рашко-призренски г. Теодосије уз саслужење монаштва и свештенства Епархије. Епископ је у беседи захвалио Господу што је на Михољдан окупио народ у Великој Хочи. Хочански прота, отац Миленко. приметио је да је, за разлику од прошле године, због кише и лошег времена, ове године на прослави било мање људи.

"Ипак, било је лепо, сви смо заједно обележили завршетак овогодишње бербе грожђа, а истовремено благодарили Господу на свим плодовима које нам је дао”, додао је прота Миленко. После Литургије у Дому културе је одржан културно-уметнички програм, који су припремила деца из О.Ш. “Светозар Марковић” из Велике Хоче, а специјални гост био је ансамбал “Венац“ из Грачанице.

Велика Хоча је метохијско место са 13 средњовековних цркава и једно је од најпознатијих винарских региона у Србији још од времена Стефана Немање. Многи виногради су почев од 1999. опустошени, а чокоти већим делом посечни. Услед небезбедности, виногради се обрађују само у кругу од 500 метара око места. Православни верници данас обележавају празник светог Киријака, у народу познатијег као Михољдан. Према народном веровању, после Михољдана наступа права јесен, која је календарски увелико почела.

Извор: Епархија рашко-призренска