Саопштење Црквене општине новосадске

Црквена општина новосадска
26. новембра 2012. године
у Новом Саду

САОПШТЕЊЕ

Црквена општина у Новом Саду одлучно одбацује дезинформацију коју су јуче пренели скоро сви домаћи штампани и електронски медији, објавивши да је на црквеном грађевинском плацу у улици Марка Миљанова 16 у Новом Саду извесни Р. К. погинуо приликом извођења грађевинских радова на рушењу приземног објекта, иначе власништво новосадске црквене општине.

Овом полуистином наведени медији су, преписујући вест једни од других, довели у забуну читаву јавност, наводећи је на погрешан и неистинит закључак да је Црква бесправно ангажовала овог грађевинског радника (у неким вестима и групу радника) да за њене потребе поруши објекат без примене законом прописаних безбедносних мера. Поједини новинари су отишли још даље оптужујућу Цркву да није потписала неопходан уговор о извођењу радова.

Ови квазиновинари и њихови уредници нису имали довољно новинарске етике, - а не могу се похвалити ни истинољубивошћу -, те нису ступили у контакт са Црквеном општином нити са Епархијом бачком ради провере информације.

Да су неким случајем покушали да сазнају истину, Црквена општина би их обавестила да није изводила никакве радове нити је ангажовала раднике за рушење објекта на наведеној адреси. Несрећни Р. К. је, на жалост, пострадао приликом крађе грађевинског материјала, односно неовлашћеног уласка на туђи посед и отуђивања имовине без сагласности власника, у овом случају Црквене општине.

Иако је истина врло једноставна и потпуно јасна, овај инцидент је искоришћен за још један у низу напада на Српску Православну Цркву. Домаћи новинари у својој "професионалној инспирацији" злоупотребљавају чињеницу да се ова трагедија догодила на грађевинском плацу у власништву Црквене општине новосадске - која у овом случају, разуме се, нема никакву одговорност - и Цркву приказују као бахатог послодавца због чијег немара је изгубљен један живот. На овај начин, међутим, исти медији и њихови налогодавци показују да је њима трагична смрт овог несрећника проблем другог реда, а да је примарни циљ нарушавање угледа Српске Православне Цркве. Њима је најмањи проблем то што је вест објављена без аргумената и без елементарног осећања за истину, правду и  човекољубље.

Саосећајући у болу са породицом пострадалог Р.К. и увиђајући сву тежину овог трагичног догађаја, позивамо све медије који су јуче објавили дезинформације о овом несрећном случају да, поштујући закон и одговорност за изговорену јавну реч, објаве деманти и упуте извињење новосадској црквеној општини и читавој јавности коју су, свесно или несвесно, довели у заблуду.

Црквена општина у Новом Саду

ДОДАТАК

Грађевински плац у Марка Миљанова 16 је због учесталих упада наркомана и разних бескућника, а поводом жалби суседâ, више пута обезбеђиван постављањем металних ограда, а прошле године je, у складу са важећим законом и прописима, озидан заштитни бедем и постављена je капија.