Аустралија: Упокојила се у Господу монахиња Софија (Мојсиловић)

У среду ујутру, 28. новембра 2012. године, на први дан Божићњег поста, уснула је у Господу преподобна монахиња Софија (Мојсиловић). Мати Софија рођена је на Велику Госпојину, 28. августа 1924. године, у Новом Саду у угледној српској породици. У Новом Саду је провела своју младост и стекла гимназијско образовање. Други светски рат је провела на принудном раду у Берлину. Њен отац, пореклом из Чуруга, борио се у четничким јединицима и у Првом светском рату - када је одликован Карађорђевом звездом - и у Другом.

Софија се 1944. у Чехословачкој удала за Јармила Неверлија, са којим је 1954, због немогућности повратка у земље под комунистичком диктатуром, емигрирала у Чиле. Из Чилеа је 1968. године доселила за Мелбурн где је живела и радила са мужем следећих неколико година. Пошто нису имали деце, продали су имање у Мелбурну и на имању манастира у Илајну изградили вилу „Сава Морава" где се Јармило касније упокојио, а у којој је Софија као искушеница живела следећих неколико деценија. Завештањем мати Софије ова кућа остала је женски конак манастира Светог Саве у Илајну.

Пре две недеље мати Софија обележила је пету годишњицу од како је из руку Преосвештеног Епископа Иринеја примила монашки чин, оденувши се у малу схиму. Своје последње овоземаљске дане провела је у пензионерском насељу Свети Симеон Мироточиви у Рути Хилу, где је и предала душу Господу, окружена ближњима и брижнима који су са великом љубављу и пажњом водили рачуна о својој вољеној матушки.

Остаће вечно упамћена међу Србима у Аустралији као дивни бисер наше Цркве, позната по свом милозвучном гласу и узвишеним манирима истинске даме. Била је вечно поносна на свој завичај и своју породицу, на свој српски народ чије је благо чувала појући и снимајући давно заборављене српске народне песме, и своју Цркву коју је верно служила читавог века, испуњавајући сваки монашки подвиг уз молитву и радост, истински сведочећи ангелски карактер свог чина.

Мати Софија биће сахрањена у манастиру Светог Саве у Илајну, а сви детаљи о сахрани биће благовремено објављени на веб сајту Митрополије.

Нека би премилостиви Господ Исус Христос својој верној слушкињи Софији подарио вечни живот у блаженству рајских насеља и уврстио је у небеске хорове праведника.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска