Изложба фотографија о Хиландару

Изложба фотографија о Хиландару
Изложба фотографија о Хиландару
Изложба фотографија о Хиландару
Изложба фотографија о Хиландару

Хиландаром, пратећи неисцрпну инспирацију уметника, надахњивао се 2010. године и Станко Костић који је са фотоапаратом боравио у овој српској светињи, где је снимио око две хиљаде фотографија. Педесетак тих фотографија ушло је у избор за изложбу под називом „Хиландар“ која је 11. децембра отворена у Галерији науке и технике САНУ у Београду.

Са тих педесетак фотографија Станко Костић је представио Хиландар онако како га је он видео и доживео 2010. године када су радови на обнови манастира били у току. Ових педесет фотографија,  дакле, педесет раскошних песама испеваних оком једног уметника фотографије и објективом једног модерног фотоапарата, представљају Хиландар у целини у његовом светогорском окружењу, а онда и поједине његове грађевине, оне старе које пожар није оштетио, оне  обновљене и оне које тек треба обновити. Ту су и многе фреске, реликвије и делови пластике од непроцењиве историјске и уметничке вредности.

На отварању изложбе се окупио већи број културних и јавних радника, а међу њима је био и Његово Преосвештенство Епископ ремезијански Андреј. О овој изложби прво је говорила академик Мирјана Живојиновић, председник Хиландарског одбора САНУ. Изложбу је отворио Братислав Петковић, министар културе и информисања у Влади Србије, а затим се присутнима обратио и аутор изложбе Станко Костић.

Изложба ће бити отворена до 31. децембра, а за то време у Галерији науке и технике САНУ биће организован Осми меморијални циклус предавања „Академик Александар Деспић“. То је, уствари, циклус од седам стручних предавања на којима ће о Хиландару, његовој архитектури, конзервацији грађевина, али и икона и књига, о обнови после пожара и о фотографијама које сведоче о овом манастиру, говорити многи стручњаци.

Јово Бајић