Божић у Скадру

Налагањем бадњака на Бадње вече и светом Литургијом на Божић у цркви Свете Тројице у Враки код Скадра прослављен празник Рождества Христа Богомладенца

С благословом Архиепископа тиранског и све Албаније Анастасија и Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Амфилохија освештавање бадњака у присуству око 300 православних вјерника обавио је парох барски јереј Љубомир Јовановић. Свештеник Љубомир честитао је Рождество Богомладенца вјерном народу поздравивши их радосним поздравом: Мир Божји, Христос се роди! Божићну Литургију је служио протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, шеф Кабинета Митрополита Црногорско-приморског.

Послије причешћа прота Радомир се вјерницима обратио бесједом. Честитајући им Божић, он је заблагодарио Архиепископу Анастасију на благослову за ово сабрање и додао да је ово дан када је Један од Свете Тројице примио људску природу и постао човјек. „То је за нас људе важно, најважније, јер је тиме узвишена људска природа и поново возглављена људска личност у Богу, поново дата прилика људској природи и човјеку да правилном употребом творевине освешта себе и цијели свијет око себе”. Прота Радомир се помолио и за покој душа наших предака који су у Балканском рату, прије стотину година, овдје положили животе у борби за слободу овог града и читаве хришћанске Европе. „Ми смо дужни да их се сјећамо и да не заборавимо њихове мученичке жртве, јер је то њихово страдање нама примјер жртвовања за ближњега”, закључио је он.

На крају Литургије подијељено је 100 божићних поклон пакетића дјеци, да би прослава Божића настављена народним весељем. Чланови Удружења српско-црногорске мањине „Розафа – Морача” и Православног друштва „Свети Јован Владимир” организовали су за делегацију Митрополије црногорско-приморске славски ручак у ресторану подно скадарске тврђаве. Њима се бесједом обратио књижевник Будимир Дубак, који им је честитао Божић и говорио о духовном и историјском значају Скадра за наш народ. „Нека наша љубав и наше дружење буду бескрајни, као што је бескрајан и непобједив Господ наш Исус Христос”, поручио је Дубак.

Извор: Митрополија црногорско-приморска