Историја Православне Цркве у Грузији

Грузија (Иверија) је држава у области Кавказа у коју Хришћанство долази са простора Кападокије у Малој Азији. Грузијанци (Ђурђијанци) коначно су крштени у доба цара Константина Великог (између 323. и 337. године). Предање говори да су први хришћански утицаји овде присутни још од доба Светих Апостола. Наиме, предање каже да је Пресвета Богородица требала да иде у Грузију, али, јавио јој се сâм Господ Христос и рекао да тамо пошаље светог апостола Андреја, који ће понети њен лик отиснут на дасци. На самом прелазу из 1. у 2. век римски епископ Климент је био протеран на Херсон и тамо је, пре свог страдања, проповедао хришћанску веру.

Просветитељка Грузије је света равноапостолна Нина или Нона (Житија светих за јануар). Била је пореклом из Кападокије. У њеном житију се каже да јој се у сну јавила Пресвета Богородица, дала јој крст од винове лозе и рекла: „Иди у Иверијску земљу, благовести Јеванђеље, а ја ћу ти бити заштитница”.

Монахиња Нина се обрела у Грузији око 326. године у околини града Мцхета. Она се прославила скромним монашким животом и чињењем чуда. Најпре је исцелила болесно дете грузијанског цара Миријана (†342) и саму царицу. Цар је одлагао и противио се крштењу. Међутим, када се у лову нашао у животној опасности, призвао је у помоћ хришћанског Бога, у кога је поверовала његова супруга, а потом се крстио. У престоном граду Мцхету цар је саградио храм Христу Спаситељу. Хришћанство је постало државна, званична вера царства. На молбу цара Миријана, цар Константин Велики је у Грузију послао епископа Јована и свештенике који су организовали и уредили црквени живот. Хришћанска вера је брзо напредовала у овој брдовитој и планинској земљи. У доба цара Вакурија (Бакар) (342–364) хришћанске богослужбене књиге се преводе са грчког на грузијански језик. Цар Вахтанг Први Гаргаслан (446–499) пренео је престоницу у град Тифлис где је саградио чувени Сионски храм, а у царству је организовано дванаест епископија. Монаштво је такође ухватило добре корене.

Сматра се да је ова Црква постала самостална - аутокефална већ 476. године, а самосталност је добила од Антиохијске патријаршије као мајке Цркве. Достојанство Патријаршије ова Црква је стекла 1010. године, а њен први патријарх био је Мелхиседек Први (1010–1045). Године 1811. Грузија је дошла под власт Руског царства. Патријаршија је укинута, а затим поново обновљена 1990. године.

Извор: Протојереј-ставрофор проф. др Радомир Поповић: Историја Хришћанске Цркве, уџбеник за други разред богословије