Божићни пријем у Никшићу

Божићни пријем у Никшићу
Божићни пријем у Никшићу
Божићни пријем у Никшићу
Божићни пријем у Никшићу

Поводом празника Рођења Господа Исуса Христа, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки  Јоаникије уприличио је, у четвртак 10. јануара, Божићни пријем у Никшићу, административном сједишту Епархије будимљанско-никшићке.

Преосвећени Владика је искористио прилику да захвали бројним добротворима наше Ссвете Цркве, свима који су уложили велики труд у обнови Епархије и њених светиња.

Сабрању, у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу, присуствовали су предсједници и чланови црквених одбора, свештенство Архијерејског намјесништва никшићког, монаштво светиња које се налазе на подручју Црквене општине Никшић, многи привредници и посленици јавне ријечи овог града, као и добротвори и пријатељи наше Епархије из цијеле Црне Горе. Пригодним словом обратио се Његово Преосвештенство владика Јоаникије.

Владика је казао да увијек има, као што је било у вријеме рођења Христовог, оних који истински желе да се поклоне Богомладенцу и прославе Га као Бога и Спаситеља нашег, Творца неба и земље, али има и оних који Га лажно призивају и лажно интересују за Његово Рођење, какав је био онај безбожни цар Ирод четворовласник. Тако је то било у она времена, а тако је, на жалост, и данас, оцијенио је Његово Преосвештенство.

„Гледајући својим духовним очима на Богомладенца Христа, који се у пећини родио од Пресвете Дјеве Богородице и у сточне јасле положен био, испуњавамо се, драга браћо и сестре, узвишеним мислима, узвишеним осјећањима, јер у том Дјетету сарзецавамо Бога живог који је дошао у овај свијет, оваплотио се и постао човјек, као један од нас. У њему видимо нашег Спаситеља, искупитеља, обновитеља људске природе и обновитеља нашег заједништва. Господ постаде човјек, постаде као један од нас, прими људску природу тијела и крви да би нашу крв обновио, очистио од греховног наслеђа, да би нас исцијелио, препородио, осветио, обожио и увео у своје вјечно царство.“

„Он у овај свијет дође по древном пророштву као вјечно Сунце правде за којег је везан нови дан са којим долази Царство небеско у које смо већ овдје, кроз свету Цркву Божију заквашени светињом, а та светиња нас уводи у вјечно и непролазно Царство Христово, обесмрћује нас, дарује нам нови живот, дарује нам вјечност и вјечну радост, и зато из свег срца кличемо Господу и Богу и Спаситељу нашем коме једино приличи част и поклоњење у овом свијету. Што више славимо Господа, то се више Богу уподобљавамо, то више напредујемо у врлинама, то више напредујемо у љубави, то се више испуњавамо Његовом светињом и Његовим животом, Богу се отварају божанске перспективе, перспективе божанске љубави и перспективе новог живота у Христу Исусу у Цркви Његовој,“ бесједио је Епископ будимљанско-никшићки.

„Имамо прилику да то видимо и овдје у нашој отаџбини, у овом свијету, у овој нашој реалности, а то је, заправо, библијска реалност и то није ништа чудно, ништа ново. А ми, браћо и сестре, да се молимо Богу да будемо на страни анђела Божјих и оних пастира витлејемских који су, загријани љубављу Божјом, отишли до Витлејема у тамној ноћи оставивши своја стада да се поклоне Богомладенцу Христу. Да будемо на страни источних мудраца који су Га даривали и у Њему препознали испуњење свих пророштава, у Њему препознали Спаситеља свијета, а да не будемо на страни Ирода четворовласника, ни безбожног Јуде, нити низа оних Јуда којих је било кроз историју.“

„Божић је празник радости, празник љубави и у нашем народу, а тако је у свим хришћанским народима; имамо древни обичај да на Божић раширимо своја срца, раширимо своје руке да загрлимо једни друге, да опростимо једни другима, да се са ближњима својим измиримо у име Господње, да бисмо се на такав начин Богу приближили и да би наша молитва, наша дјела била угодна Богу. Ово је празник који нас грије небеском топлином, небеском љубављу, небеском радошћу, који нам даје способност да се уздигнемо изнад обичних људских слабости, који шири наше видике, наше погледе, који улива смисао у наш живот и у наша тијела. Зато од свег срца желим да заблагодарим свима што сте вечерас дошли да наставимо божићно славље. Сабрали смо се у име Божје, у име љубави Божје. Нека та љубав грије ваша срца, нека уђе у ваше домове, у све хришћанске домове, у цио свијет, нека захвати све људе добре воље и сву васељену. Мир Божји Христос се роди,“ поручио је Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије.

Свечаност је пригодним пјесмама употпунио хор Преподобне мати Ангелине.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка