Грузински патријарх Илија у Москви

Грузински патријарх Илија у Москви
Грузински патријарх Илија у Москви
Грузински патријарх Илија у Москви
Грузински патријарх Илија у Москви

Његова Светост Патријарх-Католикос све Грузије г. Илија II и делегација Грузинске Православне Цркве допутовали су 21. јануара 2013. године у Москву, где их је у Даниловском манастиру примио Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил. Претходно је служен молебан којем су присуствовали јерарси, свештенослужитељи и мирјани Руске и Грузинске Православне Цркве.

Са амвона се Патријарху грузијском Илији обратио Патријарх Кирил речима: „Дозволите ми да Вас посебно поздравим данас у овом храму духовног и административног средишта Руске Православне Цркве, јер Ваша посета, повезана са уручењем Вама главне награде Фонда јединства православних народа, по свом значају превазилази све што је обично везано за ту награду. Поздрављамо Вас као предстојатеља сестринске, пријатељске Грузинске Православне Цркве са којом Руска Црква одржава духовно, канонско јединство, подржано братском сарадњом и међусобним односима већ више столећа кроз нашу историју. Поздрављамо Вас као духовног предводника народа који се много потрудио кроз оне тешке године васпостављања Грузије као независне државе. Позната нам је Ваша улога у учвршћењу и обнови православне вере у тој земљи, а знамо и за Вашу улогу у очувању мира, неговању међусобног разумевања и сарадње људи различитих политичких погледа у грузинском друштву...”

Са своје стране Католикос-Патријарх Илија II срдачно је поздравио Патријарха Кирила у име Синода и свих верујућих Грузинске Православне Цркве. Притом је произнео речи благодарности на одлуци да му се додели награда Међународног фонда јединства православних народа.

Говорећи о многим перипетијама кроз које је прошао грузински народ, Свјатејши је приметио: „Братски односи између наших Цркава ишли су једним јединим путем у циљу повезивања наших држава и наших народа. Дужни смо да останемо блиски пријатељи. Међу нама треба да превладава разумевање по свим питањима.”

Предстојатељ Грузинске Цркве је уверен у то да ће садашња посета послужити међусобном споразумевању и учвршћењу братских веза између руског и грузинског народа и разрешењу проблема у односима двеју држава.

Током пријатељских разговора разматрана су општа питања у односима између двеју Цркава и теме од свеправославног значаја. У грузинској делегацији налазили су се, поред Митрополита, и ректор Духовне академије у Тбилисију, председник Грузинске академије наука, као и генерални директор Међународног добротворног фонда Католикос-Патријарха све Грузије.

Честитајући 80-годишњицу и 35-годишњицу патријарашке интронизације, Патријарх Кирил је истакао: „Недавне свечаности у Тбилисију сведоче о високом ауторитету који Ви имате у својој отаџбини, у Цркви и у васељенском Православљу као најстарији по годинама патријарашког служења међу свима поглаварима...”

Патријарх  Кирил је нагласио да односи међу двема Црквама никад нису зависили од политичке конјуктуре; они су свагда били топли и добронамерни. Свјатејши Патријарх Кирил сматра да ће динамички развој односа између Руске и Грузинске Цркве допринети и развоју односа између двеју држава.

Поглавари Цркава су разменили дарове: Свјатејши Патријарх Кирил је даривао високом госту триптих са изображењем Господа Исуса Христа, Пресвете Богородице и Светог Николаја, а архијерејима, члановима делегације – панагије. Са своје стране је Католикос-Патријарх Илија даривао домаћину крст од виноградске лозе, као и диск са ауторском духовном и националном музиком самог Патријарха (Патријарх Илија је признати композитор!).

Извор: Московска патријаршија