Одржана конференција за медије поводом обележавања Новосадске рације

Одржана конференција за медије поводом обележавања Новосадске рације
Одржана конференција за медије поводом обележавања Новосадске рације
Одржана конференција за медије поводом обележавања Новосадске рације
Одржана конференција за медије поводом обележавања Новосадске рације

Поводом представљања програма за обележавање 71. годишњице Новосадске рације, у Градској кући је у уторак, 22. јануара, одржана конференција за медије. Програм обележавања годишњице од трагичног догађаја који се одиграо од 21. до 23. јануара 1942. године, у којем је страдало неколико хиљада цивила, представили су председник Организационог одбора за обележавање годишњице Новосадске рације г. Мирослав Илић и чланови Одбора - протонамесник Владан Симић, представник Епархије бачке и г. Горан Леви, председник Јеврејске општине Нови Сад На самом почетку конференције, председник Организационог одбора г. Илић захвалио се градоначелнику Града Новог Сада г. Милошу Вучевићу на указаном поверењу и части да председава Одбором и изразио је задовољство због одлуке градске власти да помен жртвама Новосадске рације буде обележен на достојанствен начин, уз сарадњу Епархије бачке, Јеврејске општине и Града Новог Сада.

У име Епархије бачке и Црквене општине у Новом Саду, протонамесник Владан Симић изразио је радост што је обновљен рад Одбора које је од 2006. године био расформиран. „Драго ми је што имамо заједничке ставове и заједнички приступ поштовању жртава Новосадске рације, а нарочито ми је драго што је ове године, Епархији бачкој као најзаслужнијем чувару сећања на жртве Рације и већинској Цркви у нашем граду и нашој земљи, поверена организација овог догађаја”, рекао је отац Владан и објаснио је шта је то било спорно током протеклих година када је у питању обележавање Новосадске рације.

Задовољство поводом заједничког обележавања Новосадске рације изразио је и г. Горан Леви, председник Јеврејске општине Нови Сад. „Овакав Одбор у ком се налазе представници Града Новом Сада, Српске Православне Цркве и Јеврејске општине Нови Сад гарантује да ће коначно обележавање годишњице Новосадске рације бити јединствено и да ће сви грађани Новог Сада, све верске заједнице изаћи ове године заједно на новосадски Кеј, а не као што је то био случај ранијих година, одвојено“.

Према речима председника Организационог одбора, програм обележавања 71. годишњице Новосадске рације почеће 23. јануара, у 12 часова, на Кеју жртава рације, емитовањем духовне музике, а пола часа касније присутнима ће се обратити градоначелник Новог Сада г. Милош Вућевић који ће присутне позвати да минутом ћутања одају пошту жртвама Новосадске рације. Потом ће у име Јеврејске заједнице Новог Сада помен служити рабин Исак Асиел. У 13 часова ће, како је најавио и протонамесник Владан Симић, Његово Преосвештенство Епископ бачки г. др Иринеј, у име Српске Православне Цркве, служити помен на Кеју жртава рације, уз саслужење неколико Архијереја наше помесне Цркве, новосадског свештенства и ђаконства. 

Први потпредседник Владе Републике Србије г. Александар Вучић, градоначелник Новог Сада г. Милош Вучевић, представник Ромске заједнице и представник Јеврејске општине спустиће венац у Дунав, са брода Речне флотиле. Уследиће полагање венаца на споменик „Породица”. Цвеће ће положити делегација Града Новог Сада, Амбасадор државе Израел у Републици Србији, делегација Мађарске, Јеврејска општина Нови Сад, Савез јеврејских општина Србије, Матица ромска као и делегација потомака жртава Рације. После тога, присутни ће се упутити ка новосадској плажи „Штранд“ где ће бити откривена спомен-плоча жртвама Рације.

Подсећамо да је решењем градоначелника Новог Сада г. Милоша Вучевића, после седам година, поново формиран Организациони одбор за обележавање годишњице Новосадске рације а Епархији бачкој је, као најзаслужнијем чувару сећања на жртве Рације, поверена организација овог догађаја.

Извор: Епархија бачка