Саопштење за јавност са заједничке седнице Светог Архијерејског Синода и Одбора за Косово и Метохију 24. јануара 2013. године

У трајној бризи за свештенство и народ на распетом Косову и Метохији, а поводом њиховог најновијег страдања, састали су се у четвртак 24. јануара у Патријаршији српској у Београду на заједничкој седници Свети Архијерејски Синод и Одбор за Косово и Метохију Српске Православне Цркве, под председавањем Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја.

Окупљени архијереји су са тугом, неверицом и братским састрадањем примили извештај Преосвештеног Епископа рашко-призренског г. Теодосија о таласу рушења гробаља, вандалскога скрнављења храмова и напада на преостале Србе и ретке повратнике на Косово и Метохију који се збивају ових дана у нашој јужној покрајини. По ко зна који пут, са горчином је констатовано да четрнаестогодишње међународно присуство на Косову и Метохији није донело ни прâво, ни европске стандарде, ни цивилизацију српским светињама и народу нити сигурност било коме, као и да безакоње и неправда неће донети добра никоме.

Други разлог заседања Светог Архијерејског Синода и Одбора за Косово и Метохију био је актуелни преговарачки процес између Републике Србије и самопрокламованих власти на Косову и Метохију уз посредовање Европске Уније. На седници је предочена усвојена Резолуција Народне скупштине Републике Србије о основним начелима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији и нарочито пажљиво је извршен увид у део Резолуције који се бави предлозима за статус Српске Православне Цркве. На основу тог увида размотриће се начин на који ће Свети Архијерејски Синод и Одбор за Косово и Метохију изразити свој став и своје предлоге, начелно уобличене на овој седници, у погледу ове Резолуције, односно оног њеног дела који говори о могућем положају Цркве у Покрајини.

У делатном старању за Цркву и њој нераздруживи народ, одлучено је да се наредна седница Светог Синода и Одбора за Косово и Метохију одржи 7. фебруара ове године у Призрену, седишту Епархије рашко–призренске.

Из Канцеларије Светог Архијерејског Синода