Патријарх Иринеј: Храбар народ остаје на Косову и Метохији

Патријарх српски Иринеј служио је свету свету архијерејску Литургију у цркви светог Ђорђа у Призрену

Литургији је присуствовало неколико десетина верника. Обраћајући им се након Литургије Патријарх је рекао да је заједно са архијерејима дошао да охрабри народ да остану, али и да народ охрабри њих, јер је то, како је казао, “храбар народ, који остаје и опстаје на простору Косова и Метохије”.

"Дошли смо вама, својима, да вас охрабримо да издржите многа искушења које доживљавате и која сте доживели са надом да вас Господ неће оставити. Неће нас оставити ни свети који су ходали овом светом земљом, који се за нас Богу моле. Те молитве осећамо као што су и осећали преци наши, који су били можда и у тежим приликама, али су са вером у Господа издржали и опстајали на овој светој, благословеној и крвљу натопљеном земљи", казао је Патријарх.

Патријарх је казао да се нада да ће ускоро доћи до помирења Срба и Албанаца. "Ја сам живео у Призрену. Знам расположење људи из онога времена и често смо пута имали више разумевања за наше потребе Богословије од наших суседа него код оних који су припадали нашем народу. Ја се молим да се то време поново врати и да Срби и Албанци живе заједно као браћа", истакао је Патријарх српски г. Иринеј.

Једна од око двадесет Срба који су остали да живе у Призрену, Евица Ђорђевић казала је у изјави за КИМ радио да је живот у овом граду онакав каквим га сами направе. Мајка јединог српског детета у Призрену, мале Милице, каже да је захвална Патријарху што је обишао овај град и оно мало српског народа што је у њему остало.

Извор: КИМ Радио