Икона из Цетињскког манастира у Русији

Икона из Цетињскког манастира у Русији
Икона из Цетињскког манастира у Русији
Икона из Цетињскког манастира у Русији
Икона из Цетињскког манастира у Русији

На дан празновања Првог и Другог обретења главе светог Јована Претече, 8. марта 2013. године, Епископ гатчински Амвросије служио је божанску Литургију у капели Живоначалне Тројице Гатчинског дворца, где је дан раније  пристигла икона Претече живописана у Цетињском манастиру за ову дворску цркву.

На Божанској Литургији епископу Амвросију саслуживали су: настојатељ Покровског храма Гатчине протојереј Михаил Јуримски, настојатељ Цетињског манастира игуман Методије, секретар Митрополије црногорско-приморске протојереј Обрен Јовановић, настојатељ Казањске цркве у Вирици протојереј Георгије Преображењски, свршени студент Санктпетербуршке духовне академије Анђелко Боричић и гатчинско свештенство.

Према обичају, уочи прославе сјећања на пренос великих хришћанских светиња са острва Малте у Гатчину, у Тројицком дворском храму служи се вечерња, послије које улицама града иде литија. Једна од светиња, десница светога Јована Крститеља сада се чува у Цетињском манастиру у Црној Гори. Са благословом Патријарха московског Алексија и Патријарха српског Павла, љета 2006. године десница је походила Русију. Том приликом је била и у Гатчини ради поклоњења вјерника. На молбу заједнице Тројицке капеле Гатчинског дворца, а са благословом Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, у Цетињском манастиру је живописана икона светог Јована Претече и освештана на његовој светој десници. Претечину икону доставили су у Гатчину свештеници Црногорско-приморске митрополије.

Уочи недјеље о  Страшном суду, 9. марта 2013. године, свеноћно бденије у академском храму Апостола и јеванђелисте Јована Богослова служио је ректор Санктпетербуршке духовне академије Епископ гатчински Амвросије. Архијереју  су саслуживали: протосинђел Методије (Остојић), протојереј Обрен Јовановић, свештеник Анђелко Боричић, као и клир академског храма. Након богослужења ректор Академије упутио је гостима из Црне Горе ријечи добродошлице. Протојереј Обрен Јовановић је захвалио епископу Амвросију на позиву да српско свештенство посјети Духовну академију и учествује у заједничком богослужењу. Истакавши љепоту и торжество богослужења у академском храму, отац Обрен је навео српску пословицу: „Ако хоћете да видите како изгледа лице једног народа, онда погледајте како се тај народ моли“. Гост из Црне Горе је казао да предивну богослужбену традицију Руске Православне Цркве поштују и цијене у Српској Цркви, чији су многи представници своје духовно васпитање и образовање добили у Духовној академији „Сјеверене руске престонице“.

Извор: Митрополија црногорско-приморска