Рукоположење у манастиру Светог архангела Гаврила у Земуну

Рукоположење у манастиру Светог архангела Гаврила у Земуну
Рукоположење у манастиру Светог архангела Гаврила у Земуну
Рукоположење у манастиру Светог архангела Гаврила у Земуну
Рукоположење у манастиру Светог архангела Гаврила у Земуну

На трећу недељу од Васкрса, Недељу мироносица, када се још молитвено прослављају у Православној Цркви Праведни Јов и Пренос моштију Светог Саве Српског, дана 6. маја 2013. године Господње, по благослову Његове Светости Патријарха српског Иринеја, у манастиру Светог архангела Гаврила у Земуну светом Архијерејском Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Владика Митрополије аустралијско-новозеландске Иринеј, коме су саслуживали протојереј-ставрофор Александар Петровић, протојереј-ставрофор Драган Протић, јереј Игор Батес и ђакон Здравко Јовановић.

У току свете Литургије Преосвећени Владика Иринеј рукоположио је прво у чин чтеца Александра В. Трнинића, затим у чин ипођакона и, на крају у чин ђакона. Александар је завршио средњу богословску школу Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима, а послетога је дипломирао на Православном богословском факултету Универзитета у Београду. Благословом Владике Иринеја је 2011. године Господње ступио у вету брак са Тањом Т. Трнинић, такође дипломираним теологом. Године 2012. су благословени рођењем детета Теодора.

Новорукоположени је у својој приступној беседи изразио захвалност, пре свега, Његовом Преосвештенству Владици Иринеју на указаном поверењу и очинској љубави током година откако је постао клирик Аустралијско-новозеландске митрополије, затим неизмерну захвалност својој супрузи која је у многоме помогла кроз спремање за ову службу; родитељима, професорима и колегама са Богословског факултета у Београду.

Преосвећени Владика Иринеј је у надахнутој беседи истакао значај жена мироносица, како за рану Цркву, тако и за све православне хришћане, јер њихова вера и љубав могу свима бити звезде водиље и у данашњем времену прогона и искушења савремених хришћана. У духу Христовог Васкрсења, Преосвећени Владика је истакао важност и неопходност љубави, узајамне људске и Божје љубави која се најбоље и најпре огледа у несебичној љубави Бога Оца послањем свога

Нови ђакон ће служити у манастиру Светог Архангела Гаврила у Земуну све до добијања визе за Аустралију, где би требао да буде постављен за службеника Епархијске канцеларије у Сиднеју. 

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска