Вера, власт и држава: од Константина до секуларизације и шире

По благослову Његове Светости Патријарха српског Иринеја и Светог Архијерејског Синода, у Београду ће се од 19. до 22. јуна  2013. године одржати научни међународни симпосион на тему Вера, власт и држава: од Константина до секуларизације и шире. То је међународни састанак у организацији Мреже  за  еклисиолошка истраживања (The Ecclesiological Investigations International Research Network), и њиме ће се са своје стране обележити 1700-годишњица Миланског едикта. Конференција ће изучавати овај изузетно „важан догађај у историји који садржи у себи толико питања, изазова и тензија, узимајући у обзир све оно заједничко за народе и вероисповести, али и оно што их дели. Питања попут ко-егзистенције, дијалога, верске и етничке толеранције, као и проблеми мира и сукоба превладаваће овом конференцијом.“

Поред Српске Цркве, конференцију подржавају многе установе и лица, међу којима Оксфордски универзитет (Енглеска), Универзитет у Џорџтауну (САД), Центар за католичку мисао и културу при Универзитету у Сан Дијегу (САД), Институт за екуменска и међурелигијска истраживања при Тибингенском универзитету, Фондација Конрад Аденауар, британски амбасадор у Србији, Њујоркшка теолошка академија и др.

Ова тродневна конференција представљаће „међународно и интердисциплинарно сабрање са учесницима са свих континената“. На скупу ће излагати представници скоро свих религија и верских заједница у свету, као Prof. Mahmoud Ayoub, стручњак за исламско-хришћански дијалог, и Prof. Necla Tschirgi, стручњак за изграђивање мира и безбедности људи са ранијим радним искуством при Уједињеним нацијама и Форд Фондацији, као и професори са универзитетâ у Мексику, Египту, и Канади; Peter Phan, професор на Ignacio Ellacuria (Џорџтаун), професор католичке социолошке мисли и оснивач програма за докторат из области религиозног плурализма на Универзитету у Џорџтауну; Dale Irvin, председник Теолошке семинарије у Њу Јорку; Elizabeth Clarke, John Carlisle Kilgo, професор историје и патристике на Дјук универзитету; Edwin Arrison, генерални секретар KAIROS-а, Јужна Африка; Elaine Padilla, професор конструктивне теологије на Теолошкој семинарији у Њујорку, и професор Thomas Bremer са катедре за екуменизам и мир Универзитета у Минстеру.

Програм укључује и екскурзије до најзначајнијих историјских и верских знаменитости Србије које су у вези са темом конференције, укључујући и посету древном граду Viminacijum-у, главном граду римске провинције Мезије.

Главни део конференције биће посвећен дискусији о новом документу Црква, који је израдила Комисија за веру и црквени поредак Светског савета Цркава. Ово је други документ који је Комисија издала након документа под називом Крштење, Евхаристија и Свештенство из 1982. г. Dr John Gibaunt, директор Комисије за веру и поредак, образложиће документ. У дискусији ће учествовати и Peter de Mey, професор еклисиологије и екуменизма на Католичком универзитету (Лувен) и члан Међународне реформисане римокатоличке комисије за дијалог, и Преузвишени Dr Geoffrey Rowell, англикански  бискуп у Европи.