Ревија руског филма

Дана 7. августа 2013. године, у дворишту Свеправославног центра ''Преподобни Јустин ћелијски и врањски'' у Врању, са почетком у 20,30 часова почело је приказивање руских филмова у организацији Српско-руског културног центра из Бујановца, Друштва ''Преподобни Јустин ћелисјки и врањски'' из Врања и Књижевне заједнице ''Бора Станковић'' из Врања.

Први филм који је приказан је филм Павела Лунгина ''Острво'' из 2006. године. Филм ''Острво'' је дубоко духовна психолошка драма, са изванредним глумачким остварењем Петра Мамонова у улози јуродивог старца Анатолија.

На почетку филма, Анатолиј и његов друг Тихон транспортују угаљ, али их пресреће немачки ратни брод и заробљава. Анатолиј моли Немце за милост, а они му обећавају живот ако убије свог друга Тихона. Анатолиј чини издају, пуца у свог друга, али га Немци ипак остављају на минираном броду.Спашавају га монаси са оближњег острва. Године пролазе. Старац Анатолиј постаје уважени члан своје мале верске заједнице. Међутим, страшни грех убиства, учињен током рата, не даје му мира. Једног дана, на острво, у манастир долази човек за кога је веровао да је давно мртав...

Приказивању филма у дворишту Свеправославног центра ''Преподобни Јустин ћелијски и врањски'' присуствовао је и Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије, као и велики број верника.

Ревија руског филма, трајаће до 14. августа 2013. године, а сваке вечери биће приказан по један филм, различитих жанрова, са почетком у 20,30 часова у дворишту Свеправославног центра ''Преподобни Јустин ћелисјки и врањски'' у Врању.

Извор: Епархија врањска