Храмовна слава у Голубићу

Храмовна слава у Голубићу
Храмовна слава у Голубићу
Храмовна слава у Голубићу
Храмовна слава у Голубићу

На празник Преноса моштију светог првомученика и архиђакона Стефана прослављена је храмовна слава у Голубићу. Свету архијерејску Литургију служио је његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије са свештенством и свештеномонаштвом наше Епархије. Епископ је у својој бесједи говорећи о данашњем празник и страдању светог архиђакона Стефана, осврно се и на значај повратка нашег народа на своја огњишта.

После заамвоне молитве извршено је освећење славског жита и колача, по светој Литургији литија и помен свим праоцима, оцима, ктиторима, приложницима храма и почившим на мјесном гробљу. Након тога извршено је освећење обновљеног парохијског дома,обновљен прилозима Голубићана из дијаспоре, гдје је уприличен и ручак. У будућим радовима у Голубићу између осталог предвиђено је да се на спрату парохијског дома у једном дијелу отвори црквена ризница гдје би биле изложене рестаурисане иконе са старог иконостаса из храма, црквени предмети, и старе богослужбене књиге, а у другом дијелу да се отвори етно ризница старинских предмета из народа, што је Епископ благословио.

Додијељена су признања за учињен прилог храму светог архиђакона Стефана у Голубићу. Архијерејским граматама одликовани су г. Борис Вуковић из Голубића (живи у Америци) и г. Стево Дамјановић из Голубића (живи у Канади). Црквеноопштинске захвалнице додијељене су: Борислави Драгаш (која је ове године из Јерусалима донијела Часни Крст са Голготе и даривала храму светог Стефана у Голубићу), Драгомили Мишљен, Александру Вуковићу и Српској хуманитарној организацији Крајина.

Извор: Епархија далматинска