Синод Српске Православне Цркве тражи од Владе Србије измене и допуне Закона о реституцији

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве упутио је молбу Влади Србије да у оквирима својих надлежности и по хитном поступку утврди предлог измена и допуна Закона о реституцији имовине црквама и верским заједницама и на тај начин одложи предвиђени рок за пријављивање одузете имовине.

У писму насловљеном на председника Владе Мирка Цветковића, које је потписао митрополит црногорско-приморски Амфилохије, наведено је да је предвиђени рок који истиче 30. септембра неприхватљив, будући да Закон о реституцији из 2006. није примењиван 15 месеци и да је Дирекција за реституцију почела рад тек у децембру 2007, што је супротно условима предвиђеним законом.

У писму Синода, које је упућено и Министарству вера, истиче се да до данас нису створене основне претпоставке за рад Дирекције, да нису поштовани рокови Закона о општем управном поступку и предлаже се да се рок за пријављивање продужи до 1. јануара 2010. године.

Српска Православна Црква као субјект права не сноси никакву кривицу и одговорност за непримењивање закона, а његовим неспровођењем трпи непосредну и ненадокнадиву штету, истакнуто је у писму.

Министарство вера се слаже са захтевом Синода Српске православне цркве и разлозима за одлагање рока за пријављивање одузете имовине, изјавио је државни секретар Министарства Драган Чуровић. Према његовим речима, Министарство вера ће тражити да се прихвати тај разумни рок, јер није било могућности, ни услова да сви оштећени поднесу захтеве Дирекцији за реституцију.

Правни саветник Патријаршијског управног одбора Милан Андрић изјавио је у среду да је у току веома сложен процес идентификације земљишта које је током деценија променило намену, што је мукотрпан и скуп посао, будући да су те огромне парцеле, некада у власништву СПЦ као пољопривредно земљиште, постале грађевинске и не воде се на исти начин у земљишним књигама.

Извор: Танјуг, Гордана Гутовић