Савино житије Светог Симеона Мироточивог као историјски извор

Проучавање и приближавање садржаја сачуваних историјских извора из времена средњега века савременим читаоцима само је један у низу подвига којих се прихватио  Слободан Продић, неуморни трудољубац, који безмало већ две деценије успешно истрајава у томе да српским читаоцима омогући да на једноставан начин дођу до заиста корисних књига.

Имајући истанчан осећај за време у коме живи,  Продић се  прихватио труда да ове, 2013. године, светлост дана угледа још једно важно дело, а то је управо ова књига којом многонапаћена Епархија далматинска жели да пружи свој допринос прослављању девет векова од рођења Стефана Немање. Ову искрену намеру препознала је и Фондација "Студеница" и са своје стране учинила да ова књига доспе до руку читалаца не само у Србији, него и у расејању.

Као један од  познавалаца историје српског народа у времену 12. и 13. века, а поготово детаља везаних за историју Српске Цркве у овом периоду њеног постојања, Продић прихвата се изазова да житије светог Симеона Мироточивог, настало из пера његовог сина - ветог Саве Српског, употреби као релевантан историјски извор помоћу кога ће читаоци који су нешто мање упознати са историјом народа из кога потичу, не само препознати значај лика и дела Стефана Немање, него ће сазнати и мноштво интересантних детаља који ће нас још једном уверити у истинитост речи које Продић  наглашава: "Средњи век заправо није мрачан као што га неки желе представити. Мрачна је заправо тама нашег незања о њему".  

Као и све остале књиге потписане именом Слободана Продића, тако је и ова на приступачна нашим читаоцима, а пре свега, ученицима и студентима наших образовних установа.