Освежавање меморије

Изложба Освежавање меморије има за циљ да прикаже национално благо прворазредног значаја - примерке врхунске орнаментике са фресака  најзначајнијих средњовековних цркава и манастира Србије.

Биће изложено преко 500 табли орнамената из колекције Музеје примењене уметности, које су последњи пут излагане 1961. године. Овај  драгоцени материјал публици  ће бити представљен уз коришћење  нових технологија, у складу са савременом излагачком праксом. Намера аутора јесте да се кроз дизајн изложбене поставке и пратећег материјала тема орнамента обради на савремен начин, уз употребу иновативних сценско-музеографских решења, која ће привући пажњу како традиционалне, тако и млађе публике.

На  овај начин конципирана поставка ангажује сва чула и позива на учешће. Посетиоци изложбе пролазе кроз замрачене галерије у којима покренуте слике орнамената и дискретно осветљени изложбени артефакти стварају сугестивну и упечатљиву атмосферу. “Touch screen” панои ће омогућити посетиоцима да додиром руке утичу на анимације, сензори осетљиви на покрет активираће пројекције у тренутку уласка у салу или проласка поред експоната.

Технолошки  аспект ове изложбе чини важан  део замисли аутора да домаћој  публици представи јединствен уметнички  садржај на начин који је увелико усвојен у светским културним престоницама, а до сада невиђен у нашој земљи. „Освежавање меморије“ представиће синтезу високих домета средњовековног сликарства и савремене технологије у служби уметности.

Захваљујући атрактивној локацији музеја (у строгом центру, у улици Вука Караџића), несвакидашњој презентацији изложбеног материјала, као и трајању изложбе од три месеца, чврсто смо уверени да ће ово бити један од најзначајнијих и најпосећенијих културних догађаја сезоне. Посебна пажња биће посвећена представљању целокупне манифестације у медијима.

Изложба је отворена до 31. јануара 2013. године. /више на mpu.rs/