80 година православног појања на Чукарици

80 година православног појања на Чукарици
80 година православног појања на Чукарици
80 година православног појања на Чукарици
80 година православног појања на Чукарици

Свечана сала Скупштине Београда, у којој се често одржавају и концерти, била је у недељу вече 17. новембра испуњена љубитељима духовне музике и поштовалаца хора „Свети Ђорђе“ који поје на богослужењума у храму Светога великомученика Георгија у београдском насељу Чукарица.

Те вечери одржана је свечана академија којом је обележена осамдесетогодишњица православног појања у Чукарици. Окосницу програма чинило је појање хора „Свети Ђорђе“, али су свечаност појачале и беседе Његовог преосвештенства Епископа ремезијанског Андреја, протојереја Ставрофора Славка Божића, и познатог музиколога проф. др Данице Петровић.

Програм је започет „Тропаром Светом Георгију“ композитора Рајка Максимовића који је био на концерту, а на програму су била и дела домаћих и страних композитора православне музике: Душана Максимовића Думакса, Јосифа Маринковића, Миодрага Говедарице, Милорада Маринковића, Стевана Стојановића Мокрањца, А. Астафјева, Григорија Љвовског, Петра Гончарова, Павела Чесникова, и Д. Бортњанског.

Дириговала је Бисерка Васић, која је завршила Факултет музичке уметности у Београду у класи Даринке Матић – Маровић, а усавршавала се на мајсторским курсевима у више европских земаља код више познатих диригената. Последњих година Хор „Свети Ђорђе“, кога она води, стекао је завидан не само домаћи него и међународни углед. Наступао је  на бројним домаћим али и иностраним хорским смотрама, где је побрао више значајних признања. Програм је водио протођакон др Дамјан Божић.

На овој свечаности поред Преосвећеног Владике ремезијанског г. Андреја био је и протојереј ставрофор Србољуб Јоцковић из Пансилваније из Сједињених Америчких Држава, Алимпић, заменик Председника Скупштине Београда, Зоран Гајић, председник београдске општине Чукарица, и бројни угледни гости.

На крају свечаности протојереј ставрофор Славко Божић, заслужним јавним радницима који су допринели успеху овога хора, али и заслужним члановима хора уручио је педесетак захвалница.

Беседећи о значају црквеног хорског појања и о хору „Свети Ђорђе“ епископ Андреј је, између осталог, рекао:

- Нашем народу је драго када осети на каквом духовном нивоу умемо ми, у нашем престоном граду, да дамо пример како треба духовно живети. А велику заслугу управо има овај хор који својим напорним радом и марљивошћу доприноси да се тај  црквени живот,  духовни живот и наш народни живот управо подигне на један висок ниво. То је велика заслуга овога хора на челу са госпођицом Бисерком Васић која има тај богомдани дар развијања културе црквеног појања“.