Шест крстова обасјава Жупу Никшићку

Шест крстова обасјава Жупу Никшићку
Шест крстова обасјава Жупу Никшићку
Шест крстова обасјава Жупу Никшићку
Шест крстова обасјава Жупу Никшићку

Постављањем крсног знамења изнад села Мораково, Црквени одбор Жупе никшићке, предвођен парохом протојерејом Василијем Брборићем, и житељи те мјесне заједнице завршили су овогодишње активности које су биле везане за обиљежавање 1.700 година од Миланског едикта.

Тај крст приложила је породица Булатовић за покој душе недавно им преминулог оца Ивана. Иначе, на територији цијеле Жупе током протекла два мјесеца постављено је укупно шест крстова и то изнад Моракова, и у мјесту Губељ гдје је кућиште Светог Стефана Пиперског, на Кутском брду гдје су у камену, како се вјерује, остали трагови стопа Св.Саве, затим у мјесту Крстоваче, те у селу Васиљевићи као и у засеоку Црквине гдје је постављање знамења организовало братство Чворовић које је и донатор крста. Крст постављен на Кутском брду донирао је Иван Костић из Врбаса, четири је направио Милосав Лончар, а све их је у златну боју офарбао Дарко Томић.

Из Црквеног одбора су казали да и наредне године планирају постављање крстова на још неколико локалитета у Жупи, а њихове тренутне активности усмјерене су на планирање и организовање прославе Божића и Савиндана. Чланови одбора ће у наредним данима посјетити манастир Ћелија Пиперска, гдје ће од Светог Стефана, чије мошти почивају у тој светињи, тражити благослов за градњу цркве која ће бити њему посвећена, а биће смјештена управо у засеоку Губељ, светитељевом родном мјесту.

Извор: Митрополија црногорско-приморска