Митрополит Амфилохије у Аргентини

Митрополит црногорско-приморски и администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке г. Амфилохије допутовао је 17. децембра 2013. године у Аргентину, након што је у Чикагу учествовао на Епископском и Централном црквеном савјету Српске Православне Цркве за Сјеверну и Јужну Америку.

Ово је трећа посјета Митрополита Амфилохија Јужној Америци од када је, у мају 2013. године, на Светом архијерејском сабору Српске Православне Цркве, именован за Епископа-администратора ове новоосноване Епархије. Митрополит је још 2007. године био у посјети Аргентини, док су тамошње парохије биле под јурисдикцијом Епархије источноамеричке.

Долазак у Буенос Аирес и Литургија на Никољдан у цркви Светог Саве

У Буенос Аиресу, у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице, сједиште Епархије, дочекали су га свештеници Српске Православне Цркве из Аргентине.

На празник Светог оца Николаја Мирликијског, Митрополит Амфилохије је Литургију служио у цркви Светог Саве, најстаријој српској православној цркви у Буенос Аиресу, уз саслужење свештенства Епархије и вјерника.

Посјета црногорској заједници у граду Генерал Хуан Мадариага

Митрополит Амфилохије је 20. децембра посјетио црногорску заједницу у граду Генерал Хуан Мадариага и у просторијама Друштва „Његош“ одслужио вечерњу службу.

Након тога је у својој бесједи читао дјелове „Горског вијенца“ на шпанском језику у којем аутор Свети Петар Други Петровић Његош описује начин на који су Црногорци и уопште Срби бранили своју истинску вјеру пред исламском пријетњом седамнаестог вијека.

Митрополит је у својој бесједи упоредио ову одбрану вјере и дјела Светог Константина Великог у његовом Миланском едикту о слободи вјере из 313. године, којим је престало гоњење Хришћана, чију 1700-годишњицу смо прослављали ове године.

Литургија у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Буенос Аиресу

У суботу 21. децембра, Митрополит Амфилохије је служио Литургију у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Буенос Аиресу, уз саслужење Митрополита буеносаиреског и цијеле Аргентине Силуана (Антиохијска патријаршија) и Епископа каракаског и јужноамеричког Јована (Руска загранична црква), старјешине храма презвитера Бошка Стојановића, свештенства и вјерног народа.

Након Светог причешћа, коме је приступило мноштво вјерника, Митрополит је подијелио иконице и мале црквене календаре, који су, по први пут, штампани двојезично, на српском и шпанском језику. Овакви календари су подјељени свим нашим парохијама на јужноамеричком континенту.

На ручку је Митрополит поздравио све присутне, особито архијереје и уручио им пригодне поклоне, међу којима је био и примјерак књиге Горски вијенац, „La Guirnalda de la montaña“, у двојезичном, српско-шпанском издању из 80-тих година прошлога вијека, које је изашло у Чилеу, у преводу Хорхеа Размилића Влаховића и Андрије Рајевића Безмалиновића. Двије стотине примјерака ове књиге је, добротом госпође Елене Размилић из Сантијага, недавно поклоњено Епархији јужноамеричкој Српске Православне Цркве.

Митрополит Амфилохије је потом уручио орден Светог Петра Цетињског протођакону Николи Радишу, предсједнику Црквеног одбора у Буенос Аиресу, који му је, на предлог Митрополита, додјелио Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве. Отац Никола је орден добио за нарочити допринос изградњи Саборног храма Рођења Пресвете Богородице и чувања духовности, традиције и културе нашег народа у Аргентини.

Храмовна слава цркви Светог Николе у Маћагају

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке господин Амфилохије је, у недељу 22. децембра, началствовао Литургијом поводом храмовне славе у цркви Светог Николе у Маћагају, у аргентинској провинцији Ћако.

У овој провинцији се налази највећи број наших исељеника у Аргентини, првенствено Црногораца, и ова црква је изграђена још тридесетих година прошлога вијека, благодарећи вјери нашег народа и залагању чувеног руског свештеника Александра Коноваленка.

Од прије нешто више од годину дана, парох у овом храму, надлежан за читаву провинцију Ћако, по благослову Митрополита Амфилохија, је презвитер Бранко Станишић.

Митрополит је служио празничну Литургију уз саслужење оца Бранка и протођакона Николе Радиша и присуство око двије стотине вјерника.

На ручку, који је прошао у празничној атмосфери, говорили су Митрополит Амфилохије, парох Бранко Станишић и Хуан Вулековић, предсједник Црквеног одбора у Маћагају.

Митрополит је истог дана посјетио и недавно обновљени Клуб „Дурмитор“, први добротворно-образовни центар нашег народа у Ћаку, који је отац Бранко благословио у присуству тадашњег гувернера Ћака, а данас шефа кабинета министара Владе Аргентине (у предсједничком систему Аргентине, ово одговара позицији премијера), такође потомка наших исељеника, Хорхеа Милтона Капитанића.

Митрополит је потом посјетио и цркву Светог Ђорђа у Ла Тигри и цркву Свете Тројице у Сан Бернарду, које су подигли исељеници украјинског поријекла, којих у овој провинцији такође има велики број. И о њима се тренутно духовно стара отац Бранко Станишић, будући да је једини православни свештеник у провинцији Ћако.

Митрополита су у оба ова мјеста дочекали чланови тамошњих православних заједница, а у Сан Бернарду је Митрополит дао интервју за локалну телевизију.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Митрополит Амфилохије у Аргентини
Митрополит Амфилохије у Аргентини
Митрополит Амфилохије у Аргентини
Митрополит Амфилохије у Аргентини
Митрополит Амфилохије у Аргентини
Митрополит Амфилохије у Аргентини
Митрополит Амфилохије у Аргентини
Митрополит Амфилохије у Аргентини
Митрополит Амфилохије у Аргентини
Митрополит Амфилохије у Аргентини
Митрополит Амфилохије у Аргентини
Митрополит Амфилохије у Аргентини
Митрополит Амфилохије у Аргентини
Митрополит Амфилохије у Аргентини
Митрополит Амфилохије у Аргентини
Митрополит Амфилохије у Аргентини