Патријарх антиохијски и Патријарх руски посетили Подворје Антиохијске Цркве у Москви

Његово Блаженство Патријарх антиохијски и свега Истока Јован Х и Патријарх московски и све Русије Кирил посетили су 27. јануара 2014. године цркву Светог Арханђгла Гаврила – Подворје Антиохијске Православне Цркве у Москви. Уз поглаваре Цркава у посети су били и Архиепископ филипопољски Нифон, многобројни парохијани, као и гости, међу којима су били: председавајући Империјалног православног палестинског друштва С.В. Степашин и други.

Патријарх Јован Х и Патријарх Кирил служили су молебан у овом храму. Током службе, која је служена на руском и арапском језику, присуствовали су и Митрополит волоколамски Иларион, директор Оделења за спољне црквене односе; представник Антиохијске Православне Цркве при Московској Патријаршији Митрополит кирински Атанасије и други црквени великодостојници обе Цркве.

По завршетку молебана Архиепископ филипопољски Нифон обратио се речима поздрава Патријарху антиохијском и Патријарху руском, посебно истакавши да је, благословом Митрополита московског Филарета (Дроздова), 1848. г. у Москви саграђено Подворје Антиохијске Патријаршије у Москви.

У знак сећања на молитвену посету Москви, поглавар Антиохијске Православне Цркве је примио на поклон икону Христа Спаситеља, док је Свјатејши Патријарх Кирил, поводом пет година патријарашке службе, добио од антиохијског Патријарха крст.

Извор: Московска Патријаршија