Савиндан на Косову и Метохији

Савиндан на Косову и Метохији
Савиндан на Косову и Метохији
Савиндан на Косову и Метохији
Савиндан на Косову и Метохији

Помоћ из Немачке за децу са Косова и Метохије. Светосавска академија у Призренској Богословији.

Дечани - Са благословом Његове Светости Патријарха српског г.  Иринеја, администратора Епархије средњоевропске, и уз подршку свештеника Данила Радмиловића, парохијани Црквене општине у Дизелдорфу прикупили су новчану помоћ за сиромашну српску децу на Косову и Метохији.

Након архијерејске Литургије у Дечанима, уочи прославе Светог Саве, Епископ рашко-призренски г. Теодосије је поделио део те помоћи за шеснаесторо деце из метохијских енклава која су са родитељима дошла на богослужење. Владика Теодосије је упутио искрену благодарност приложницима из Дизелдорфа на пожртвованом труду и љубави коју показују према верном народу на Косову и Метохији.


Ово је само почетак помоћи деци са Косова и Метохије, јер је намера српских породица из Немачке да им убудуће новчано помажу сваког месеца. Циљ овог хуманитарног пројекта јесте да се успостави трајно међусобно пријатељство између овдашње српске деце и њихових вршњака из Немачке.

Призрен - Празник Светог Саве, првог архиепископа српског, свечано је прослављен широм Епархије рашко-призренске. Свету Литургију у призренском Саборном храму Светог великомученика Ђорђа служио је Епископ рашко-призренски Теодосије. Литургијско славље је увеличао Хор Богословије коју сада похађа 38 ђака, углавном са подручја Косова и Метохије.

Професори и ученици Богословије су после Литургије у просторијама обновљене школе приредили Светосавску академију на којој су богословци певали и свирали, а мала Милица, једини наш призренски основац, рецитовала. Професорица српског језика Валентина Питулић наградила је Николу Ракићевића, ученика треће године Богословије, за најбољи писани рад из српског језика о Светом Сави.

Прослави у Призрену су присуствовали г. Вања Удовичић, министар за омладину и спорт Републике Србије, г. Мирко Крлић, помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију, и професори Учитељског факултета из Косовске Митровице. Господин Крлић је у име Канцеларије за Косово и Метохију уручио новчану помоћ ученицима и запосленима у Призренској богословији и Основној школи, а министар Удовичић је даривао Богословији сто за стони тенис. Владика Теодосије је као ректор Богословије упознао госте са животом и радом у школи и показао им просторије школских зграда које су до сада стављене у функцију.

Извор: Епархија рашко-призренска