Посета Старачком дому у Диљској

Посета Старачком дому у Диљској
Посета Старачком дому у Диљској
Посета Старачком дому у Диљској
Посета Старачком дому у Диљској

Чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдскo-карловачке су уочи Светог Саве у недељу 26. јануара 2014. године, после Свете Литургије, посетили Дом за старе, стационар у Диљској на Карабурми. У посету смо дошли у проширеном саставу са новим младим члановима и, као и обично, донели понуде, воће и „Православље”.

Наше дружење је почело химном Светом Сави коју смо на њихов предлог сви заједно отпевали у трпезарији где су се окупили покретљивији корисници стационара. Обишли смо и наше најстарије суграђане који се налазе на првом и другом спрату од којих су неки везани за постељу или су због промена које доносе позне године под посебном медицинском негом. Свако од њих се на свој начин обрадовао нашем доласку. Захваљивали су се што смо дошли и благосиљали нас. Наш стари познаник је донео да покаже заједничку слику из једне наше посете коју је урамио. Песникиња Дома, Љиљана Живановић, је показале стручак босиљка који брижљиво чува. Босиљак је добила приликом посете Милосрдне секције на Крстовдан о чему је спевала и песму „Босиљак у руци”. Све нам то говори да разговор, разумевање и пажња који прате наше сусрете и представљају обострану радост, могу да оставе дубљи траг ако управо они неком највише недостају.

За пријатну атмосферу сусрета у многоме је заслужно особље Дома које се увек постара да се остваре ови контакти и да њима буде обухваћено што више корисника. По нашим најстаријим суграђанима се најбоље види да се у Дому о њима брине на прави начин професионално али и са људском топлином. Мада дужина боравка у Дому зависи од опшег здравственог стања корисника, према подацима које су нам изнели наши домаћини. корисници Дома дочекају лепе године што показује да је здравствена и укупна брига на високом нивоу.

Знамо да је Свети Сава водио и налагао да се води посебна брига о потребитима и немоћнима. То се односи и на старе особе које се морају поштовати: „Пред лицем седог устани и поштуј лице старца.” Можемо рећи да је посета чланова Милосрдне секције ВДС-а Дому за старе у Диљској уочи Светог Саве један вид поштовања старих особа и израз хришћанке љубави према њима. Можда и део одговора на нечујни вапај неке душе који и свако од нас једног дана може упутити Господу „Немој ме одбацити под старост, кад ме издаје снага моја, немој ме оставити” (Пс 70, 9).

Извор: ВДС