Првојерарх Руске Заграничне Цркве поводом збивања у Украјини

Њујорк, 27.2.2014. – Служба за штампу Источноамеричке епархије доноси изјаву за штампу Митрополита Илариона у вези са дуготрајним нередима у Украјини. У својој изјави од 26. фебруара он изјављује:

„Пратећи са тугом и великом забринутошћу нереде и политички преврат у Украјини, молимо вернике Руске Заграничне Цркве да појачају своје молитве за мир и успостављање законитости међу нашом браћом и сестрама у тој земљи. У ово одсутно време када украјински народ хоће да одреди  свој национални идентитет, ми се ватрено надамо да ће у камен темељац тог идентитета поставити православну веру, која је руководила њихове претке у току дуже од хиљаде година. Сви ми верници Руске Заграничне Цркве који живимо у Америци, независно од наше етничке припадности, гајимо дубоке везе са Кијевом благодарећи нашем Просветитељу, великом кнезу Владимиру. Његова одлука да крсте Кијевљане довело је до оснивања Свете Русије, која је узгајила велико мноштво подвижника и светих, међу којима и преп. Германа Аљаског, који је ходио стопама св. Владимира када је донео светлост Христову у Северну Америку.

Из овог разлога имајте свагда у мислима те везе и схватите да само са Христовом љубављу народ може наћи мир и доживети процват. Крвопролића и катастрофа из 20. века треба да нам служе као упозорење на то шта ће се десити кад људи престану да се надају у Христа и почну да бирају свој сопствени пут. Овде треба имати на уму знамените речи великог подвижника и духовног учитеља 6. века преподобног Аве Доротеја: ` Не знам за други пад осим за овај: када се човек држи самога себе. Када видиш некога  палога, знај да се он држао самога себе. Нема ничег опаснијег, ничег погубнијег од овога.` “

Његово Високопреосвештенство је замолио старешине храмова и игумане манастира Источноамеричке епархије да и даље узносе посебне прозбе и молитве за мир у Украјини уз благослов Свјатејшег Патријарха Кирила.

Извор: Московска Патријаршија