Недеља Православља у Минхену

Јубиларно свеправославно саборовање хорова у Недељу Православља у Минхену 2014.

Свеправославна смотра хорова у Недељу Православља, која се већ десети пут заредом оджава у Минхену – „10. Panorthodoxes Chortreffen zum Sonntag der Orthodoxie“ – изникла је кроз једнодеценијску традицију у духовни стуб хомогеног заједништва многих православних сестринских цркава присутних у Минхену – српске, руске, јелинске, бугарске, румунске, грузијске, као и прехалкедносних цркава - коптске и јерменско-апостолске.

Празник Победе Православља ове године је торжествено прослављен у цркви Светих Новомученика и Исповедника Русије у Минхену (Kathedrale der Hll. Neumärtyrer und Bekenner Russlands in München). Посебност овог јубиларног, десетог сусрета састојала се у његовој делимично измењеној концепцији. У име овогодишњег домаћина Руске Заграничне Цркве, је Његово Преосвештенство др Марко, Архиепископ берлински и германски, дао је програму доминантан литургички карактер тиме што је најпре служено вечерње богослужење (Pan-Orthooxe Vesper) са учешћем свих православних хорова, након кога је изведен концертни програм у коме су се неки од хорова представили једном солистичком композицијом. Хорови су наизменично појали антифоне, псалме, стихире, славословља,богородичине, сливајући се торжествено у истинско литургијско дисање.

Ове године су на овој јубиларној смотри учествовали хорови Јелинске, Руске (Московске патријаршије и Руске Заграничне Цркве), Грузијске, Српске, Румунске и Бугарске православне цркве.

Кроз вишеструкост језика и мелодија кроз које се прославља име Господње унутарправославне икумене, као и разноликост и разуђеност фолклорних фасета, сведочи о раскошном духовном богатству које оно о оваквим свечаним поводима изнедрава. Ова свеправославна смотра хорова уједно је и свечани панортодоксни синаксис, сусрет и дијалог различитих народа и етнија, чиме ова смотра добија посебну димензију духовног сусрета и сабора свеправославног народа Божјег у једном од православних храмова у Минхену. Идеју за овакав вид прослављања догматског тријумфа иконољубља на Седмом васељенском сабору 843. потекла је са Института за православно богословље при Универзитету „Лудвиг Максимилијан“ у Минхену.

Пригодно послужење и агапе за сав присутни клир и парохијане православних црквених заједница у Минхену заокружили су овогодишњи јубиларни синаксис хорова у минхенској православној дијаспори.

Протођакон Зоран Андрић, Минхен