Из Епархије зворничко-тузланске

Из Епархије зворничко-тузланске
Из Епархије зворничко-тузланске
Из Епархије зворничко-тузланске
Из Епархије зворничко-тузланске

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом посјетио је 17. марта 2014. године по први пут манастир Кнежину код Сокоца. Исотг адана, владика Хризостом је посјетио Митрополита дабробосанског г. Николаја у његовој резиденцији на Сокоцу. Уследила је сусрет са начелником Општине Соколац г. Милованом Бјелицом. Епархија зворничко-тузланска на територији ове општине има манастир Кнежину, цркву Светог Василија Острошког у изградњи у Каљини и храм у Џимријама.

Договорено је да се реактивира рад Одбора за изградњу цркве у Каљини, малом и скоро потпуно напуштеном селу, које је у повратку из Сарајева посјетио владика Хризостом. Владику и његову пратњу дочекао је јереј Дражен Шљокић, парох кнежински, и г. Рајко Булајић.

Истог дана, Епископ зворничко-тузлански учинио је званичну посјету Његовој екселенцији узоритом господину Винку Пуљићу, кардиналу и надбискупу врхбосанском у Сарајеву. Обзиром да се Епархија зворничко-тузланска и надбискупија врхбосанска територијално у потпуности поклапају, стара и добра пракса налаже да новоизабрани епископ или бискуп званично посјети оног којег затиче на његовом положају. У смислу те добре праксе, владика Хризостом је посјетио кардинала Пуљића. Према изјави владике Хризостома са кардиналом је разговарано се о црквеним темама и питањима односа на терену, начину сарадње клира и народа по парохијама и жупама, као и обнављању сусрета и дијалога епископа и бискупа. Преосвећени је позвао г. Пуљића да посјети Епархију зворничко-тузланску у Тузли или Бијељини и да наставе започети дијалог.

Православна Епархија зворничко-тузланска обавјештава да је 17. марта 2014. године, на дан Преподобног Герасима Јорданског, након дуже и тешке болести уснуо у Господу протојереј-ставрофор Драгомир Зекановић.

У вечерњим часовима 16. марта 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ јегарски г. Порфирије одржао је предавање на тему Начини хришћанског живљења у савременом свијету. Ово предавање је, као и оно владике Атанасија у Недјељу Православља, било у склопу научно-популарне трибине коју је организаовао Мисијски одбор Епархије зворничко-тузланске у сарадњи са Светосавском омладинском заједницом Бијељина и Културним центром из Бијељине.

Владика Хризостом посјетио је 16. марта 2014. године село Дуго Поље, недалеко од Братунца, и храм Вазнесења Господњег у изградњи. Владика је стигао из Сребренице гдје је претходно служио свету Литургију. Након разгледања храма, Преосвећени је похвалио труд и рад мајстора и раднике који овај храм граде са великом љубављу и посебним пијететеом према светињи и обећао их посјетити када га год позову. Владика је потврдио и свој долазак на Спасовдан у поподневним часовима.

Извор: Епархија зворничко-тузланска