Историја православља у Поусорју

Историја православља у Поусорју
Историја православља у Поусорју
Историја православља у Поусорју
Историја православља у Поусорју

Друго предавање из циклуса ''Историја православља у Поусорју'' посвећено је парохији Врућичкој, која је једна од најзначајнијих парохијских цјелина Усорског краја, како због богатог и вијековима старог црквеног, и уопште, културно-историјског наслијеђа, тако и због природног богатства - термоминералних извора воде, чија су љековита својства уочена и кориштена још од античког доба.

Предавање које је приредио протојереј-ставрофор Далибор Ђекић, парох прве парохије Врућичке, одржано је 13. марта у галерији ''Просвјете'' у Теслићу, у уобичајеном термину. Представљајући предавача, архијерејски намјесник теслићки протојереј Миладин Вуковић је нагласио да је сав парохијски рад оца Далибора везан за Усорски крај, те да су му стога добро познате прилике и неприлике, које су кроз историју пратиле вјерни народ овог простора. Отац  Далибор је, будући парохом у Маглају опслуживао извјесно вријеме и Тешањску парохију, те дао значајан допринос обнови литургијског живота у њој.

У свом пространом излагању отац Далибор се осврнуо на све важније моменте у историји парохије, нарочито на настанак прве парохијске цркве-брвнаре. Поменуо је и неколико важнијих археолошких локалитета, међу којима је свакако најзначајнији  гроб војводе Момчила, а присутни су сазнали понешто и о историји бањског комплекса Врућица. На крају, кроз мултимедијални приказ, ''прошетали'' смо цијелом парохијом и упознали се са савременим стањем парохијског живота.

И ово предавање било је изузетно добро посјећено, што је потврда да и овакав облик свједочења наше вјере треба да има своје мјесто у савременом мисионарском раду Цркве.

Извор: Епархија зворничко-тузланска