Заседање Епархијског савјета и ЕУО Епархије бихаћко-петровачке

Заседање Епархијског савјета и ЕУО Епархије бихаћко-петровачке
Заседање Епархијског савјета и ЕУО Епархије бихаћко-петровачке
Заседање Епархијског савјета и ЕУО Епархије бихаћко-петровачке
Заседање Епархијског савјета и ЕУО Епархије бихаћко-петровачке

У суботу, 22. марта  2014. године, по благослову Епископа бихаћко-петровачког г. Атанасија у Епископији  у Босанском Петровцу одржана је сједница Епархијског савјета и Епархијског управног одбора Епархије бихаћко-петровачке.

Пре сједнице епископ Атанасије је служио свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла, а саслуживали су му чланови Епархијског савјета: архимандрит Серафим (Кужић), настојатељ манастира Рмња, протојереј-ставрофор Никола Пено, архијерејски замјеник, протојереј-ставрофор Жељко Ђурица, парох лијевљански, и протосинђел Варнава (Дамјановић), намјесник манастира Рмња, док су остали чланови из реда свештених лица појали за певницом.

На крају Литургије епископ Атанасије је у краткој бесједи поздравио чланове Епархијског савјета Епархије бихаћко-петровачке и изразио захвалност и добродошлицу.

Сједницу Епархијског савјета отворио је епископ Атанасије, поново поздравивши све присутне са захваљивањем што су одвојили време и дошли на сједницу.

На почетку седнице, епископ Атансаије је поднео извештај о духовним, пастирским, градитељким и административним дјелатностима у Епархији бихаћко-петровачкој у периоду од како је устоличен у трон Епископа Епархије бихаћко-петровачке 12. августа 2013. године. Изнета су запажања о условима живота, социјалном статусу и другим проблемима вјерника који живе на подручју Епархије бихаћко-петровачке.

Размотрене су димензије духовног и материјалног деловања у Епархији у протеклом периоду, као и предлози о побољшању услова живота народа на овим подручијима Западне Крајине а поготову у дјелу Епархије у Федерацији Босне и Херцеговине, гдје је сваким даном православних вјерника све мање и мање.

Сви извештаји и предлози једногласно су усвојени и донешени.

На крају сједнице, епископ Атанасије се захвалио члановима Епархијског савјета и Епархијског управног одбора на потпуној подршци и разумевању у одлукама и вршењу поверене му архипастирске службе над нродом Божијим у повереној му Епархији бихаћко-петровачкој.

Обраћање Епископа бихаћко-петровачког Господина Атанасија
члановима Епархијског савјета и Епархијског управног одбора
Епархије бихаћко-петровачке

Ја вас све поздрављам који сте дошли у Епархију бихаћко-петровачку поводом ове годишње сједнице Епархијског савјета и Епархијског управног одбора. За мене је ово прва оваква сједница. Ви сте раније долазили, јер сте чланови ових епархијских тијела.

Моја жеља је била да и претходни Епископ буде овдје, Преосвећени Владика Хризостом. Жао ми је што не успјесмо то остварити. Било би јако корисно да је ту и била би нам велика радост и велика част. Желим да захвалим вама на доласку, да захвалим и своме претходнику, Епископу Хризостому. Захваљујем и свим другим епископима чији су дијелови епархија ушли у састав Епархије бихаћко-петровачке, који су се трудили на овом простору на спасењу људи; трудили се на животу и трајању Цркве Христове и на опстанку нашег народа на овом тлу и у Цркви Христовој, на путу спасења. Прије свега, имам на уму владику Јефрема, чији су трудови остали забиљежени и свједоче о његовом великом раду, затим Митрополита Николаја и многе, многе друге.

Захваљујем и свима свештеницима, који су се трудили на подручју Епархије бихаћко-петровачке, укључујући и овдје присутне. Највише сам захвалан благовјерном народу српском, који је још присутан на овом нашем простору и оном народу српском, православном, који је са овога простора протјеран, а највише захваљујем онима који су својом крвљу залили простор на којем ми данас живимо и боримо се за своје спасење и за спасење једни других, свједочећи Истину Христову.

Од вас присутних чланова Епархијског савјета и Епархијског управног одбора очекујем добру вољу и апелујем на сарадњу. Желим да искористим вашу мудрост, вашу љубав према Цркви, према добру, према српском роду.

Ја сам присуствовао раније сједницама епархијских тијела, али на један потпуно другачији начин и у другој улози. Овакве сједнице нисам водио, нити сам их координисао. Био сам присутан као један од чланова. Сада ћу покушати, највише што могу, да ово вријеме, које сте ви жртвовали и издвојили и посветили овом састанку, да га искористим на најбољи могући начин, и за мене и за вас и за Епархију бихаћко-петровачку.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка