Деценија „Саборности“ на интернету

Деценија „Саборности“ на интернету
Деценија „Саборности“ на интернету
Деценија „Саборности“ на интернету
Деценија „Саборности“ на интернету

Поводом јубилеја континуираног интернет представљања просветно-културног рада Епархије браничевске, који је поверен касније формираном Одбору за просвету и културу, радост нам је да се укратко осврнемо на тај период сазревања просветног и културног живота Цркве браничевске.

Јер ретроспектива десетогодишњег развоја интернет презентације www.sabornost.org уједно представља и својеврстан пресек целокупне делатности Одбора за просвету и културу која је постала стожер црквеног идентитета наше заједнице.

Десетогодишњи рад ОПК пропраћен на sabornost.org

У јануару 2004. године, благословом епископа Игнатија, Епархија браничевска је први пут презентована на интернету постављањем два сајта: eparhija-branicevska.org и sabornost.org. Први сајт је, осим основних информација о Епископу и Епархији, нудио и извештаје о актуелним културним и издавачким делатностима ЕУО-а. Сајт sabornost.org је покренут са идејом да временом сви текстови из епархијског часописа Саборност буду објављени и доступни на интернету у електронској форми, што је у то време био пионирски подухват.

У том периоду рад појединих службеника Епархије је артикулисан као старање за просветну, издавачку и богословско-културну активност Цркве Божје у Браничевској епархији. Тако је 2007. године оформљен Одбор за просвету и културу, који је прерастао из постојећег Одбора за веронауку. Завршетком 2007. године престао је да постоји сајт eparhija-branicevska.org, а на адреси sabornost.org су, осим текстова из часописа, постављене и информације о културно-богословском и просветном раду ОПК, које су до тад објављиване на „епархијском“ сајту. Тако је сајт проширивањем обима добио и нов дизајн; области су технички подељене у поддомене veronauka.sabornost.org, bogoslovlje.sabornost.org и casopis.sabornost.org; постављене су динамичке странице урађене у PHP/MySQL технологији, чиме је омогућено лакше одржавање, ажурирање и претраживање.

Трећа фаза у развоју сајта започиње 2010. године. Од тада сајт има данашњи изглед; странице су технички и визуелно конструисане тако да омогућавају изузетно лако додавање нових области. Већ исте године, процватом издавачке делатности Одбора и покретањем нових библиотека појавила се таква потреба — да на сајту буде посебно издвојена област издаваштва.

У свим фазама развоја, странице сајта су пажљиво израђиване по актуелним стандардима вебдизајна и уз примену најновијих доступних технологија.

Почетком 2012. године, учесталијим културним активностима Одбора: учествовањем на Београдском сајму књига, учествовањем на предавањима, књижевним вечерима, академијама, организовањем промоција, на сајту је постало потребно да се дода нова област — култура.

Растом интересовања читалачке јавности за наша издања, настала је потреба за отварањем интернет продавнице shop.sabornost.org, путем које се од августа 2013. могу наручити претходна и актуелна издања ОПК-а.

Озбиљнији рад на анализи рада вероучитеља и његовом унапређивању је условио да у септембру 2013. године буде покренут сајт за online администрацију admin.sabornost.org, који је омогућио:

  • вероучитељима олакшано достављање: редовних и ванредних извештаја, података о изјашњавању на почетку школске године; вођење евиденције: распореда часова, академског напредовања, стручног усавршавања;
  • координаторима: увид у извештаје и податке достављене од стране вероучитеља у надлежности. 

Како је рад Одбора за просвету и културу својим старањем за: кадровску селекцију и стручно усавршавање вероучитеља, презентацију издаваштва, културну активност..., био све обимнији, тиме је све болнија рана била непостојање адекватних просторија за групни рад. Благословом председника ОПК, иницијативом и залагањем службеника ОПК, финансијском помоћи уважених добротвора, преданошћу извођача радова, гостољубљем заједнице Цркве у пожаревачком насељу Бусије, на галерији ове Цркве је у октобру 2013. године изграђен и освећен Образовни центар „Ecclesia Viminaciensis“. Наравно, као у огледалу рада ОПК-а, на сајту је додата област — центар.

Почетком 2014. године, формирањем групе аутора, садржај сајта је попуњен извештајима о активностима које нису биле на време пропраћене током претходне две године. Сајт тренутно покрива сва важна дешавања која су чланови ОПК организовали или у којима су учествовали. Такво заокруживање досадашње делатности Одбора за просвету и културу је резултирало издавањем првог Летописа ОПК.

Ажурније постављање садржаја је захтевало да сајт буде претходно технички модификован, како би функционисао попут CMS система, и тиме олакшао унос, преглед, одобравање и дељење. Те техничке интервенције су извршене управо почетком 2014. године.

Захваљујући свему томе, посетиоци нашег сајта могу очекивати редовна извештавања о наредним активностима Одбора, којих је из године у годину све више.

Пред крај, следећом табелом укратко приказујемо проширивање садржаја и визуелни/технолошки развој сајта:

Значај

Постојање интернет презентације Одбора за просвету и културу је допринело да целокупан предани рад једног одбора једне од епархија СПЦ, од стране Министарства вера, Министарства просвете, Министарства науке, Министарства културе, Народне библиотеке Србије, Београдског сајма, ЦЕОН-а, ЗУОВ-а, бројних добротвора — правних и приватних лица, бројних сарадника — научних, културних и уметничких стваралаца, најбројнијих читалаца, буде препознат и подржан као онај који аутентично служи изградњи Цркве Божје. Конкретно, сав рад на пројектима црквене просвете, културе и издаваштва, бива доступнији путем сајта много широј публици. Тако се наш свеобухватни циљ рада — позив на спасење у Цркви, у Евхаристији, наша благовест о Царству Божијем упућена свима — чује даље.

Извор: http://kultura.sabornost.org/deset-godina-sajta