Побуњеници пљачкају куће и скврнаве цркве у Кесабу

Око 400 породица из Кесаба избегло је у Латакију после напада на њихов град, док је судбина неколико појединаца који су остали тамо и даље нејасна, према информацијама које има the Armenian Weekly.

„Већина јерменских породица налазе се код својих рођака и пријатеља, док су други потражили смештај у јерменској цркви и у црквеној сали,“ рекао је активиста сиријско-јерменске заједнице Нерзес Саркисијан током телефонског разговора са уредником овог часописа Качигом Мурадијаном.

„Јерменска црквенаљ управа у Алепу као и Црвени полумесец пружају помоћ овим породицама у Латакији,“ додао је Саркисијан.

Побуњеници учествују у пљачкама и скврнављењу

Побуњеници који су ушли у Кесаб скврнаве цркве, пљачкају куће и уништавају владине зграде, изјавио је Саркасијан за Weekly. Неколико сиријских Јермена нису могли да напусте Кесаб, па је њихова судбина неизвесна, додао је он.

Саркисијан је истакао да су побуњеници дошли са турске стране границе и уживају подршку од турске војске. Он је приметио да су рањеници пребачени назад у Турску где им је указана медицинска помоћ.

Председник Асад уверава Католикоса-Патријарха Арама

Сиријски амбасадор у Либану посетио је Католикоса Арама I у Анталији 22. марта и пренео му је уверавања председника Башара ал-Асада да ће мир бити поново успостављен у Кесабу.

Једна делегација свештеника је отишла у Латакију из Анталије 23. марта да би проценила потребе и исказала подршку Католиката избеглицама из Кесаба.

Смештен у северозападном делу Сирије, у близини границе са Турском, Кесаб је донедавно избегао велике суко бе између војске и побуњеника.

Извор: pravoslavie.ru