Владика Јован на Младенце служио у Краљеву

Прослава Светих четрдесет мученика севастијских у Придворном храму у Краљеву

У суботу, 9/22. марта 2014. године, на празник Светих четрдесет мученика севастијских, прослављен је храмовни празник Придворног храма Епископског двора у Краљеву. Свету Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Епархије жичке г. Јован, уз саслужење архимандрита Тихона, игумана манастира Студенице, архимандрита Арсенија, придворног монаха, протојереја-ставрофора Љубинка Костића, Томислава Милинковића, Мирослава Јаковљевића, јереја Ђорђа Лазаревића, као и ђакона Ивана Гашића и Александра Грујовића, уз молитвено присуство многобројног свештенства, монаштва и верног народа Епархије жичке.

На крају свете Лутиргије преломљен је славки колач и освећено славско жито. У свечаном салону Епископског двора архимандрит Арсеније поздравио је Његово Преосвештенство и захвалио на указаној архипастирској љубави и молитвеном заступништву. Затим је уследио краћи музички програм, а након њега трпеза љубави, којој се придружио и Његово Преосвештенство Епископ јегарски г. Порфирије.

Придворни храм налази се у склопу Епископског двора Епископа жичких у Краљеву, чији су темељи освећени 2007. године, а који је освећен великим освећењем наредне 2008. године свештенодејством данас блаженопочившег Епископа жичког Хризостома. Епископ Хризостом је овај храм посветио Светим мученицима севастијским у спомен почивања моштију Светог Саве у истоименом храму у Великом Трнову у Бугарској, с обзиром на то да је Саборни храм посвећен Светом Сави, првом Архиепископу српском. Владика Хризостом је у потпуности украсио и уредио придворни храм, у којем је свакодневно богослужио. Због болести блаженопочивши Владика није стигао да завршио живописање храма. У придворном храму налази се честица моштију Светих четрдесет мученика.

из канцеларије Епархије жичке