"Златно перо” додељено Зорици Зец

Данас је у Свечаној сали Канцеларији за сарадњу са дијаспором и Србима у региону додењено новинарско признање Златно перо Штајерске Зорици Зец, сарадници Информативне службе Српске Патријаршије и њених штампаних издања Православља, Гласника главној и одговорној уредници сајта Српска дијаспора.

Награду је уручио Раде Бакрачевић, главни и одговорни уредник „Штајерских новина“ (Марибор). Он је нагласио да се у образложењу Скупштине штајерске српске заједнице истиче се да се ово високо признање, већ девет година заредом, додељује „најизразитијим новинарима са свих пет континената“, с тим да је ове године одлука да се признање додели Зорици Зец донета једногласно на заседању Скупштине.

Зорица Зец се захвалила на награди, истакавши да је она на првом месту књижевник па тек онда новинар. Осврнула се на свој рад у листовима које уређује, као на значајан позив да се дијаспора сабира на сваки начин и међусобно повезује. “Када би из сваке од 107 земаља у којима имамо дијаспору написао по један чланак недељно, ми бисмо већ били боље повезани и информисани“, оценила је добитница награде.

Она је у свом обраћању, као и Раде Бакрачевић, истакла добру сарадњу са Канцеларијом за дијаспору и Србима у региону, која помаже кроз различите пројекте да српска заједница  у дијаспори буде правовремено информисана.

Присутнима се обратио и главни и одговорни уредник Информативне службе Српске Патријаршије протођакон Радомир Ракић,  који је рекао да је Зорица Зец наш амбасадор међу новинарима.

Извор: srpskadijaspora.rs