Из Епархије врањске

Из Епархије врањске
Из Епархије врањске
Из Епархије врањске
Из Епархије врањске

Врање - У спомен светим и спасоносним страдањима Господа Нашег Исуса Христа, наша Света Црква од давнина је одредила да се ноћ уочи Великог петка проводи у слушању дванаест одломака о страдањима Христовим, узетих из сва четири Јеванђеља. Јутрење Великог петка, које се служи на Велики четвртак увече, стога и носи нарочит назив: "Посљедованије (чин, поредак) светих и спасоносних страдања Господа нашег Исуса Христа". У многим храмовима Епархије врањске верни народ сакупио се на молитвено сећање Страдања Христових, које је отпочело увече у 7 часова. Епископ врањски г. Пахомије служио је са свештеницима и благочестивим верницима у Саборном храму Свете Тројице у Врању.

Врање - Велики Петак је спомен на света и спасоносна страдања Господа нашег Исуса Христа, Који је ради нас добровољно претрпео понижења и увреде и, на крају, мученичку смрт на крсту. У богослужењима Великог петка сећамо се суђења Господа Исуса Христа, од стране јеврејских старешина и римског проконзула Понтија Пилата, Крсног страдања, Смрти и Скидања са крста. Богослужења овога дана састоје се из Царских часова и Вечерње са изношењем Плаштанице. После вечерње, поје се мало повечерје са каноном ο распећу Господњем или Плач Мајке Божије. Богослужења прославе светих часова (Царски Часови), који су сједињени са делом нашег спасења, у храмовима Епархије врањске почела ујутро у 8 сати. У Саборном храму Свете Тројице у Врању, вечерње молитвено сабрање мноштва свештенства и благочестивог народа предводио је епископ Пахомије. По одржаној беседи о тајни Христовог страдања, приступило се поклоњењу плаштаници.

У 20 часова служено је Јутарње Велике Суботе, на којем су певане статије - Опело Христово, а које је завршено литијом са плаштаницом око храма.

Врање  - На Велику Суботу, у Саборном храму Свете Тројице у Врању, у току свете архијерејске Литургије, а за време читања паримеја, извршено је крштење и миропомазање деведесет катихумена из Врања и осталих делова епархије врањске. Дан раније, на Велики петак, непосредно пре почетка статија - Опела Христовог, синђел Методије Марковић и јереј Милан Ђорђевић извршили су чин оглашења. Свету Литургију служио је Епископ врањски Пахомије, уз саслужење протојереја-ставрофора Станислава Петрушевића и Бранка Ђорђевића, протојереја Славише Илића и протонамесника Далибора Величковића.

Благословом Епископа Пахомија, сваке године у току Великог Поста, кроз поучавања о вери врше се припреме за крштење одраслих. Сви новокрштени приступили су светом причешћу и на тај начин потврдили своје присједињење Телу Христовоме – Цркви Божјој. Епископ Пахомије обратио се очинском љубављу новокрштеним члановима Цркве, подучавајући их о значају свете тајне крштења, односно о умирању старог човека и рађању новог у Христу.

Врање - Највећи хришћански празник, који означава суштину хришћанског веровања – Христово Васкрсење из мртвих, у храму Свете Тројице у Врању отпочело је у 23 часа и 30 минута, читањем Канона Велике Суботе, а у поноћ свечаном Литијом, коју је предводио Епископ врањски Пахомије, у наставку је служено Васкршње Јутарње и прва Васкршња Литургија. Храм Свете Тројице и порта били су пуни верног народа Божјег, међу којима су доминирали млађи чланови Цркве Христове. Прва Васкршња литургија завршила се причешћем верника у раним јутарњим часовима.

У 9 часова изјутра Епископ врањски Пахомије служио је Васкршњу Литургију. Саборни храм Свете Тројице био је милошћу Божијом опет преплављен благочестивим и верним народом, који је са вером у срцима ишчекивао светлу радост Васкрсења Христовог и сједињење са Христом кроз свету Тајну причести.

По завршетку свете Васкршње литургије одржано је већ традиционално такмичење најмлађих верника за најјаче јаје. Овогодишњу победу однела је десетогодишња Ивана Гачић. Након такмичења, уследила је додела награда за најлепше украшено јаје и најлепше ликовне радове на тему Васкрса. Васкршња свечаност првог Васкршњег дана завршена је Пасхалним вечерњим богослужењем.

Извор: Епархија врањска