Проф. др Мајкл Грин: Свети Јован Златоуст као проповедник

Позивамо вас на предавање проф. др Мајкла Грина на тему ''Свети Јован Златоуст као проповедник'' у организацији Студентског парламента Православног богословског факултета Универзитета у Београду. Предавање ће се одржати у петак, 16. маја 2014. године са почетком у 19 часова у великом амфитеатру Богословског факултета.

Професор Мајкл Грин је истакнути хришћански патролог, мисиолог, као и светски афирмисан предавач и плодан писац. Његове књиге су преведене на више светских језика, укључујући и српски. Образовање из области књижевности и богословских наука стицао је у Бристолу, Оксфорду и Кембриџу. Каноник је Англиканске Цркве, у којој је обављао високе дужности, нарочито као саветник двoјице кантерберијских надбискупа (за евангелизацију). Свештеничку службу је вршио у Оксфорду (Rector of St. Aldate's Church Oxford).

Такође је радио као професор новозавезне теологије, евангелизације (мисиологије) и апологетике на више високошколских установа у Британији, САД и Канади. Био је члан званичне међународне теолошке комисије за развој односа са Православном Црквом. Професор Грин је написао преко 50 књига и један је од најистакнутијих теолога данашњице.

Не треба заборавити утицај професора Грина, за време његовог оксфордског периода, на обраћење професора др Алистера Мекграта из неомарксистичког погледа на свет у хришћанску веру. Мекграт је данас један од водећих англиканских апологета и догматичара. Професор Грин је такође признати патролог, а у том својству је својевремено проучавао и актуелног Митрополита диоклијског Цариградске патријаршије, Високопреосвећеног Калиста Вера. Професор Грин је један од оснивача реномираног Центра за апологетске студије у Оксфорду.

Студентски парламент
Православног богословског факултета
Универзитета у Београду