Васкршњи концерт у Врању

Васкршњи концерт у Врању
Васкршњи концерт у Врању
Васкршњи концерт у Врању
Васкршњи концерт у Врању

У недељу, 11. маја 2014. године, у 18 часова у порти Саборног храма Свете Тројице у Врању одржан је традиционални Васкршњи концерт, приређен од стране хора Музичке школе ''Стеван Мокрањац'' из Врања. Концерт су организовали Епархија врањска, Фондација ''Свети Прохор Пчињски'', Музичка школа ''Стеван Мокрањац'' из Врања и РТВ Врање.

На челу овог веома надахњујућег дечијег хора налази се вредни диригент госпођа Александра Савић. Иста је изјавила пре извесног времена да је управо концерт у порти Саборног храма у Врању 2010. године померио границе овог хора, који од тада, поред традиционалне, негује и духовну музику. Око 60 малишана од 5 до 16 година успело је од тада да уобличи једну несвакидашњу форму хорског певања.

И ове године, готово једночасовни хорски програм био је веома разнолик. Поред српских духовних и традиционалних васкршњих композиција, могле су се чути руске и грчке, на велику радост публике, која је преплавила порту Саборног храма и одушевљено испраћала сваку мелодију умилних дечијих гласова.

Поред многобројног народа, програм хора пратили су и Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, игуманија манастира Светог Прохора Пчињског мати Стефанида, командант 4. бригаде КоВ бригадни генерал г. Зоран Лубура, директор РТВ Врање г. Зоран Величковић, многи свештеници и монаштво.

На крају приредбе, директор културно-уметничке установе Музичке школе ''Стеван Мокрањац'' из Врања гђа Драгана Ристић обратила се присутнима. Упутивши честитке епископу Пахомију и осталим високим званицама поводом Васкршњих празника, потсетила је присутне на пожар у Краљевом конаку манастира Свети Прохор Пчињски и да је 20. фебруара ове године, у Дому војске у Врању, Музичка школа ''Стеван Мокрањац'' и РТВ Врање организовали хуманитарни концерт за обнову Краљевог конака. Том приликом сакупљен је прилог од 40.000 динара, који је госпођа Драгана Ристић уручила игуманији манастира Светог Прохора Пчињског мати Стефаниди.

У наставку манифестације, епископ Пахомије захвалио се најпре члановима хора за предиван наступ, потом и руководству, благодарећи на изузетној дугогодишњој сарадњи Епархије врањске и Музичке школе ''Стеван Мокрањац''. Нагласио је да је град Врање дуго времена чекао свог весника благовести Васкрсења Христовог, али да га је најзад дочекао у виду овог хора.

За дугогодишњу успешну сарадњу и залагање у обнови Краљевог конака манастира Светог Прохора Пчињског, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, доделио је Архијерејску грамату Музичкој школи ''Стеван Мокрањац'', коју је примила директорка гђа Драгана Ристић, као и РТВ Врање, коју је примио директор г. Зоран Величковић.

Извор: Епархија врањска