Литургијско сабрање на Духовски понедјељак у Грижици код Рожаја

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на Духовски понедјељак, 9. јуна 2014, Свету Архијерејску Литургију у новоподигнутом храму Свете Тројице у Грижици код Рожаја.

Литургији је претходило освећења храма, новоподигнуте светиње посвећене Силаску Светог Духа - Светој Тројици.

Преосвећеном Епископу саслуживало је више свештеника и свештеномонаха Епархије будимљанско-никшићке: јереји: Ненад Бубања, Зоран Бубања, Слободан Радојевић и Милан Станишић, надлежни парох, јеромонаси: Антоније, Николај и јерођакон Агапит. За пјевницом је био свештеник Милош Цицмил.

Вјерном народу, сабраном у празничној служби Божјој, освештању храма и прослави храмовне славе, бесједио је Његово Преосвештенство владика Јоаникије.

"Велики је празник и велики дан, драга браћо и сестре, празник Силаска Светог Духа, по обећању Христовом, на Његове Свете ученике и апостоле. Овај чудесни, знаменити догађај десио се у Педесети дан послије Васкрсења Христовог, а десет дана по Христовом Вазнесењу. Испунило се све онако како је Господ рекао Светим апостолима, заповједајући им да се не разилазе из Јерусалима, него да заједно буду на молитви, у заједници, у љубави међусобној док се не обуку у Силу са висине. Та Сила са Висине у коју су се обукли Свети апостоли је Дух Свети животворни, Дух истине, Утјешитељ, како је Господ рекао ,други Утјешитељ Који ће увести Свете апостоле, а тиме и све хришћане, у сву истину, Који ће их научити светој вјери православној и дати им пуноћу вјере православне, а тај Дух Свети сишао је у виду огњених језика на сваког од апостола“.

"Тај божански огањ има такву природу и такво дејство да он спаљује људске гријехе, а чисти људску душу, изграђује је, просвјетљује истином Божјом, правдом Божјом, свјетлошћу Божјом. Такво је дејство Духа Светог, а најважније је то што нас приводи Христу Господу, што нас са Христом сједињује, а Христос нас сједињује са Богом Оцем, приводи нас Дух Свети Богу живом, али нас испуњава љубављу једне према другима, приближава нас, сједињује једне са другима у љубави, истини, правди, милости. Зато је велики овај дан, други дан послије Силаска Светог Духа и зове се, управо, дан Духа Светог“, казао је Владика будимљанско-никшићки.

Празник Свете Тројице у Грижици надомак Рожаја, према ријечима Његовог Преосвештенства, празновао се од давнина. На диван начин се прослављао овај велики свети дан, па иако раније овдје није било цркве, ваши преци су, сабирајући се у име Божје, већ чинили Цркву и живјели у нади да ће се некада и подићи дом Господњи, бесједио је Преосвећени Епископ.

"У ове наше дане даде Бог, стави Бог племениту мисао и намјеру у срца добрих људи из овог мјеста да се овдје подигне храм Божји и да се посвети, управо, оном дану који је најсвечаније празнован од давнина. Чуо сам лијепу причу да су некада сабирали на коњима са разних страна, овдје на овом брду, и да су газили, јахали на коњима преко усјева, али док се тако радило све је рађало и свега било у изобиљу, а највише су људи били задовољни што је било братске љубави и слоге. Ево сада, драга браћо и сестре, овај свети храм, који је посвећен Богу живоме и Силаску Светог Духа он ће нас убудуће обједињавати, преко њега ћемо се са Богом сједињавати, овдје ћемо се сабирати, саборовати на овај свети дан и у друге свете дане када буде могуће да се овдје служи света служба Божја“.

"Велики је благослов данас, данас је Божја благодат, Божја милост, Божја сила, Божја светиња сишла са неба, од Бога на овај свети храм и на овај свети олтар, гдје смо призивањем Духа Светог и благодаћу Божјом осветили овај свети храм, заједничком нашом молитвом. Осветили смо ваш заједнички труд, а то је било драгоцјено, јер није ову цркву правио појединац, него сте се сви сабрали из овог мјеста, свако колико је могао, имао расположења и љубави према овом светом храму, па сте се заједнички потрудили да подигнете ову светињу. Нека вам буде на здравље, на спасење и на благослов и вама, вашим домовима, вашим породицама, вашем потомству“, поручио је на крају бесједе Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије.

Он је, овом приликом, архипастриским граматама одликовао Одбор за изградњу цркве Силаска Светог Духа и неколико значајнијих приложника, који су помогли градњу ове светиње: Томислава Белоицу, Ранка Вељовића, Рада Гаровића, Рада Белоицу, поч.Славку Вељовић, Милету Вељовића, Горана Ђуровића, Будимира и Жикицу Вељовић.

Медаљом Светог великомученика Георгија другог реда одликован је Милисав Ђуровић, предсједник Одбора.

У наставку је уприличена трпеза љубави и црквено-народно сабрање. Кум овогодишње славе био је Вуле Ђуровић са породицом.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Литургијско сабрање на Духовски понедјељак у Грижици код Рожаја
Литургијско сабрање на Духовски понедјељак у Грижици код Рожаја
Литургијско сабрање на Духовски понедјељак у Грижици код Рожаја
Литургијско сабрање на Духовски понедјељак у Грижици код Рожаја