У манастиру Заграђе отворен видиковац

У манастиру Заграђе отворен видиковац
У манастиру Заграђе отворен видиковац
У манастиру Заграђе отворен видиковац
У манастиру Заграђе отворен видиковац

У понедјељак 16. јуна 2014, у манастиру Заграђу на Шћепан Пољу у Плужинама, одржана је конференција за новинаре поводом отварања видиковца у близини Манастира, смјештеног на висини од око 330 метара и телескопом, првог ове врсте у региону.

Видиковац је урађен у оквиру пројекта „Кроз културу и туризам за боље партнерство“, као дио аткивности из Програма прекограничне сарадње Србија – Црна Гора, програма Инструмената претприступне помоћи (IPA), напоменуо је у уводној ријечи Коста Дојић, координатор Пројекта.

Представницима медија обратио се Архимандрит Никифор Миловић, секретар ЕУО Епархије будимљанско-никшићке, у чије име је подсјетио укратко да је древна светиња манастир Заграђе задужбина Херцега Шћепана Вукчића Косаче, током вјекова опстајала и нашем народу пружала духовну утјеху, а обновљена засијала у наше вријеме трудом игумана Лазара на мјесту који сваког путника намјерника задивљује љепотом творевине Божје.

"Епархија будимљанско-никшићка већ скоро 2 године имплементира пројекат Европске уније који има за циљ развој туризма на сјеверу Црне Горе. Овај видиковац је урађен у оквиру пројекта „Кроз културу и туризам до боље сарадње“ који спроводе Епархија будимљанско-никшићка, Туристичка организација Златибор и Туристичка организација Плужине, а у оквиру Програма прекограничне сарадње Србија – Црна Гора који финансира Европска унија кроз инструменте за предприступну помоћ Црној Гори и Србији. Укупни заједнички буџет износи 468,913.00 евра, у оквиру кога наша Епархија учествује са 249,588.00 евра“, казао је Архимандрит Никифор, истичући значај активног учешћа Цркве у савременим изазовима као дијела њене свеукупне мисије.

"Први пут на нашим просторима једна вјерска организација – у овом случају Епархија СПЦ, активно спроводи пројекат који финансира Европска унија према свим правилима пројектног управљања. Иако се Црква још увијек схвата као организација уско ограничена богослужбеним оквирима, ипак смо сви ми као Црква позвани и призвани да преображавамо свијет и тиме активно учествујемо у друштву, да будемо спремни да одговоримо изазовима данашњице и пружимо стваралачки допринос на свим пољима људског живота и стваралаштва“, рекао је Архимандрит Никифор Миловић.

Неђо Јововић, директор Туристичке организације Плужине, партнер у овом пројекту, је говорио о потенцијалу туристичког развоја општине Плужине и значају развојних пројеката какав је Програм прекограничне сарадње ЕУ.

"Општина Плужине има најразноврсније потенцијале за развој разних видова туризма и она је, прије неколико година, препознала значај оваквих пројеката и благовремено се укључила у припрему и имплементацију не првог пројекта на подручју општине Плужине. Овакви пројекти имају вишеструки значај и биће од користи не само за општину него и за пружаоце услуга у туризму, као и за локално становништво. Захваљујем партнерима на овом пројекту ТО Златибор и Епархији будимљанско-никшићкој. Надамо се да ће видиковац поред манастира Заграђе служити, прије свега, овдје Манастиру, да ће служити ТО Плужине у цјелини и бити један нови сегмент туристичке понуде. Кроз овај пројекат, кад његова имплементација буде завршена, добићемо Стратегију за развој туризма у општини Плужине, као један од стратешких докумената“, оцијенио је Јововић.
Јелена Тошић из Туристичке организације Златибор, је представила резултате онога што је урађено на територији општине Златибор, који је партнер са стране Србије, а у питању је обнова црквеног комплекса у Јабланици.

"Златибор је један од најпосјећенијих туристичких дестинација у Србији, чему у прилог говоре и бројке. Златибор посјети преко 250 хиљада туриста годишње, који остваре око 1 200.000 ноћења. Ми у ТО Златибор и општини Чајетина настојимо да кроз промоцију туристичких вриједности промовишемо и културно-историјске, али и вјерске објекте. У црквеном комплексу Јабланица, тридесетак километара од Златибора, налази се црква брвнара, карактеристична за златиборски крај, посвећена је Покрову Пресвете Богородице, а изграђена давне 1838. Поред цркве се налази парохијски дом, који ћемо такође обновити, звоник који је висок 7 метара и специфичне дрвене кућице собрашице или софре, како су их некада звали. Очувано је 12 таквих кућица које ћемо кроз овај пројекат обновити“, напоменула је Тошић.

Она је нагласила потребу да златиборски туризам укључи и сусједне регионе у своју понуду.

"Нама је ова прекогранична сарадња са нашим партнерима изузетно значајна из разлога што овдје долази до јачања институционалне сарадње, до размјене знања и искуства међу људским капацитетима у Црној Гори и Србији, обновићемо културно-историјске споменике и заједно их медијски промовисати. Покушаћемо да остваримо сарадњу и након реализације овог пројекта, јер доста људи долази на Златибор и поред црквеног комплекса у Јабланици, није лоша идеја направити излете и продужити до Црне Горе да би посјетили и ваше светиње“, закључила је Тошић.

Координатор пројекта Коста Дојић је подсјетио да на територији Епархије будимљанско-никшићке има око 200 светиња, од којих су неке чак из 12.вијека. Нажалост, један број светиња остао је непознат нашој јавности у туристичком смислу, иако су од велике културне вриједности.

"Већина културних споменика у Црној Гори су у власништву Цркве и тај потенцијал треба искористити, не само за туризам већ и за ширење саме мисије Цркве. Епархија будимљанско-никшићка покрива 52% површине Црне Горе и броји 11 општина. На територији наше Епархије има око 200 светиња, неке од њих су непознате у туристичком смислу. Прва од њих је Црква Светог Петра и Павла у Бијелом Пољу, потом манастир Пива, манастир Заграђе, Ђурђеви Ступови који је епархијско сједиште, Калудра, Блишкова, Никољачка црква у Бијелом Пољу са врло вриједним фрескописом, као што је и фрескопис у манастиру Подврх“.

"Црква Светог Петра у Бијелом Пољу је задужбина кнеза Мирослава, старијег брата Стефана Немање. Значајна је и по томе што је у њој настало Мирослављево јеванђеље, најстарији српски ћирилични споменик на свијету, који је уврштен мрђу 100 најважнијих докумената човјечанства, на УНЕСКО-вој листи "Памћење свијета“. На самој цркви се налази напис кнеза Мирослава, такође, из 12.вијека“, подсјетио је Дојић.

Он је говорио и о детаљима имплементације пројекта и досадашњим резултатима."У цркви се ради на обнови звоника који је порушен за вријеме османских освајања. Ради се подно гријање, мијења се кров, а звоник ставља у функцију видиковца, додају се полифона звона итд. Црквена општина Бијело Поље је сагласна да се звоник отвори као видиковац са ког људи могу посматрају панораму Бијелог Поља. Планирају се аудио туре, а све у циљу да би Петрова црква засијала у пуном сјају, онако како је изгледала у периоду Немањића. Она већ и почиње да бива туристичко одредиште, али обнова једне овакве светиње, која датира из 12.вијека је, заиста, велики изазов“, истакао је Коста Дојић.

Видиковац у близини манастира Заграђе, са погледом на кањон Таре и саставке ријека Таре, Пиве и Дрине на висине од преко 330 метара, нуди величанствен поглед. Телескоп, први у региону ове врсте, постављен на видиковцу, додатно употпуњује ово искуство. Исти модел користи се на Ајфеловој кули у Паризу, те другим локацијама од историјске вриједности у Европи и представља најсавременије достигнуће европског дизајна и инжењеринга.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка