Премијерно приказан филм манастира Острога у режији Радисава Јеврића „Такве вјере ни у Израиљу не нађох“

Премијерно приказан филм манастира Острога у режији Радисава Јеврића „Такве вјере ни у Израиљу не нађох“
Премијерно приказан филм манастира Острога у режији Радисава Јеврића „Такве вјере ни у Израиљу не нађох“
Премијерно приказан филм манастира Острога у режији Радисава Јеврића „Такве вјере ни у Израиљу не нађох“
Премијерно приказан филм манастира Острога у режији Радисава Јеврића „Такве вјере ни у Израиљу не нађох“

У крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици премијерно је приказан филм манастира Острога у режији Радисава Јеврића „Такве вјере ни у Израиљу не нађох“. Овај догађај био је препосјећен, а након премијере о филму су говорили Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије и аутор.

Премијерно приказивање тридесетоминутног записа о чудима Светог Василија Острошког најавио је јереј Предраг Шћепановић који је истакао да је стварни аутор овог филма Свети Василије Острошки. „Ово је само једно од многобројних чуда Острошког Чудотворца. Могу рећи да никада у крипти није било овако молитвено тихо као у протеклих пола сата док смо гледали филм“ – истакао је о. Предраг.

Он је позвао Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија који је, како је рекао, у материној утроби 1937. године први пут посјетио манастир Острог, да каже коју ријеч о филму, али и о својим сусретима са Острошким Светитељем и да покуша открити тајну која се зове Острог и Свети Отац Василије.

Мирополит Амфилохије је говорио о чуду Светог Василија које је сам доживио, како би повезао то са чудом које је доживјела Рускиња Софија, јунакиња фима. „Отац Предраг је поменуо 1937.годину када је моја мајка Милева, носећи мене испод свог срца, прешла преко планина и стигла у неко доба у манастир Острог, ту преноћила, причестила се, а потом се вратила кући. Када се вратила из Острога срео је мој дјед Радисав и рекао јој „Невјеста, ако то што носиш под срцем буде мушко то ће бити мој поп, јер одавно код Радовића није било попова.“ То је моја мајка запамтила и кад сам завршио факултет питала ме мајка гдје ћу након тога, а ја кажем да идем у калуђере. Тако се испунило оно што је мој дјед рекао мајци кад се вратила из Острога,а ја сам још био у утроби. И ето постао сам поп, постао сам владика“ – испричао је Високопреосвећени Митрополит.

Рекао је да све што је наша сестра Софија из Башкирије казала, од почетка до краја филма представља једно чудо. „Прије свега она као Мусиманка да има виђење Мајке Божије, а затим да у новинама нађе причу о Светом Василију и да је то подстакне. То је заиста чудо. У филму се види колико је у њој чистоте, оног најдубљег односа, библијског сазнања. Није она једини примјер, али заиста је чудно да она из далеке Башкирије тако болесна дође ту и духовно и тјелесно се препороди. Корак по корак Свети Василије је утврђивао њене кости. Види се како се она моли, као да је сама са Светитељем“- казао је Митрополит Амфилохије и додао да се види да она то не ради због камере, већ само да би је снимо Свети Василије.

Владика Амфилохије је обраћајући се присутнима рекао да су светитељи најздравији плодови једног народа. „Добри су и научници, пјесници, књижевници, неимари и све је то Божији благослов, али народ који не рађа свеце није зрели народ. Ми смо имали од Бога дар да од времена Светог Јована Владимира имамо светитеље мученике. Па редом, васпитани Кирилом и Методијем, Наумом и Климентом, свето дјело учења путу Божијем примили смо од Светог Саве и оца Његовог Симеона Мироточивог. Пун је календар светих Божијих људи из свих Божијих народа“, истакао је Високопреосвећени Митрополит.

На крају пригодне бесједе Митрополит Амфилохије који је и настојатељ острошке обитељи је рекао да филм показује истинску радост која сија са лица наше сестре Софије. „Она тако и мужу објашњава како мошти све могу, па чак и кости да помјерају. Хвала Богу да имамо такве светитеље. Нека Бог блаослови нашу сестру Софију, али и све оне људе који хитају ћивоту Светог Василија, а најљепше их је видјети уочи Дана Светог Василија када дјеца и омладина као пчелице хитају Светитељу“, додао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије.

Аутор филма „Такве вјере ни у Израиљу не нађох“ Радисав Јеврић заблагодарио је Митрополиту Амфилохију и братству острошке светиње на благослову за снимање овог филма. „Филм који сте видјели је само дио онога што планирамо да објавимо. Причу смо снимали три године, снимљено је преко сто сати материјала, а прео двадесет језика има у снимљеном материјалу. Људи у то велико светилиште долазе из свих крајева свијета и то није непознато. Снимио сам веома потресне приче мајки чија су дјеца исцијељена поред кивота нашег Светитеља и још много тога“ – казао је Јеврић.

Он се нада да ће на јесен кренути реализација дугометражног филма, гдје ће бити приказано све што је забиљежио. Иначе, за филм „Такве вјере ни у Израиљу не нађох“ већ се чуло како код нас, тако и широм свијета. „Једна верзија овог филма учествовала на фестивалу ”Златни витез”, а позвани смо и на ”Радоњешки фестивал” Православног филма у Москви. Хвала свима за ово дивно вече“ – додао је аутор филма.

Филм „Такве вјере ни у Израиљу не нађох“ је тридесетоминутни видео запис у којој је представљено чудесно исцјељење Рускиње Софије, Муслиманке из Башкирије, која је била толико болесна да су јој доктори рекли да јој је лобања одвојена од кичме. Како је болст напредовала, Софија скоро није могла ни да хода. Међутим, призвана од Пресвете Богородице и Светог Василија дошла је у Острог гдје је примила Свету Тајну Крштења, а затим молећи Светог Васија за помоћ добила и исцјељење. Данас је потпуно здрава и срећна је што је православна Хришћанка. У филму Софија прича свој пут исцјељења.

Премијери филма поред Митрополита Амфилохија и аутора, присуствовали су: амбасадорка Украјине у Црној Гори Оксана Сљусаренко, преставници Амбасаде Грчке, бројно свештенство и свештеномонаштво Митрополије црногорско-приморске и вјерници који су испунили крипту Саборног храма Христовог Васкрсења.

Жељко Вуксановић

Извор: Манастир Острог