Научна конференција поводом 100-годишњице рођења: „Митрополит Антоније - пастир Цркве Христове“

Поводом ове значајне годишњице Сурошка епархија у грофовији Хартфордшир, јужно од Лондона, организовала је 20. и 21. јуна научну конференцију на наведену тему, а у славу у свету познатог духовника Митрополита сурошког Антонија Блума. Присуствовала су сва свештена лица ове Епархије и мирјани, од којих су га многи лично познавали и радо слушали његове ватрене проповеди и разговоре. Нарочита пажња је посвећена његовом пастирском старању, мисионарском раду и утицају на савременике – представнике емиграције, а и на ново поколење младих верника.

Конференцију је отворио садашњи Епископ сурошки Јелисеј, да би дао реч професорки Кембричког универзитета И. А. Кириловој, која је изложила тему „Митрополит Антоније - син руске емиграције“.

Наредног дана прочитана су излагања протојереја Венедикта Рамсдена, „Апостол 20. века“; монахиње манастира Светог Јована Претече у Есексу (Цариградска Патријаршија) Серафиме (Константиновске), „Митрополит Антоније и омладина“, као и предавање новинара, писца и оснивача Православног братства у Амстердаму Џима Фореста, „Живот као проповед Јеванђеља“.

Представљени су и видео записи из сусрета славног духовника Митрополита Антонија са разним лицима, затим је представљено ново издање књига, проповеди и беседа владике Антонија: „Проповеди произнесене у Русији“ и „Увереност у невидљиве ствари“, међу којима су његови последњи разговори са парохијанима. Поводом Митрополитве 100-годишњице Сурошка епархија је издала књигу „Митрополит Антоније Сурошки деци“.

На завршетку конференције Архиепископ Јелисеј је началствовао свеноћним бденијем уз саслужење свога викара и свештенства који су учествовали у научном скупу. На крају богослужења владика Јелисеј је позвао све на ватрену молитву за обустављање грађанског рата у Украјини.

Неке поучне књиге (као нпр. „Школа молитве“) Митрополита Антонија преведене су на српски и доступне су нашем читатељству.

Извор: Московска Патријаршија