Освештана црква Светог Николе у Драговој Луци

Освештана црква Светог Николе у Драговој Луци
Освештана црква Светог Николе у Драговој Луци
Освештана црква Светог Николе у Драговој Луци
Освештана црква Светог Николе у Драговој Луци

Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је 29. јуна 2014. године свету архијереску Литургију у новообновљеном храму Светог Николаја Mирликијског у никшићком приградском насељу Драговој Луци.

Светој Служби Божјој претходило је освећење обновљеног храма, у чему је Преосвећеном Епископу Јоаникију саслуживало свештенство архијерејског намјесништва никшићког и монаштво Епархије будимљанско-никшићке: јереји Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки, Данило Зиројевић и Никола Зечевић, надлежни парох, ђакон др Никола Маројевић и јерођакон Агапит Драгојевић, сабрат манастрира Ђурђеви Ступови.

Молитвеном сабрању присуствовао је вјерни народ Драгове Луке и Никшића, којима се ријечима бесједе обратио Његово Преосвештенство.

"Радујемо се, заједно са вама који живите у овом крају, обнови ове светиње која је лијепо обновљена и заблистала у првобитном сјају, а најважније од свега је што се око овог светог жртвеника и око овог светог храма, са вашим свештеником, на свете службе Божје, почео окупљати велики број дјеце, народа Божјег, што се овдје прославља име Божје у заједници народа Божјег. Нека се та заједница, а то је заједница коју је сазвала љубав Божја и милост Божја, нека се утврђује, изграђује, проширује, јер ће се на такав начин ширити љубав међу нама и свако добро у нашим душама, у нашим срцима, у домовима, у комшилуку и родбини“.

"Љубав све препорађа, а извор љубави је Бог. Ми смо тако познали Бога као Оца нашег Небеског Који је пун љубави, а према Ономе Који је пун љубави и Који непрестано излива Своју љубав, Своју милост и Своје дарове на нас, Који нам даје живот и дисање треба да будемо благодарни и одговорни, треба своју вјеру да чувамо, јер то је онај драгоцјени бисер који свијетли у нашим душама, то је оно скупоцјено, непроцјењиво и неупоредиво благо које се ни са чим на земљи не може упоредити. Што више то благо дијелимо са ближњима оно се све више умножава. Зато је било веома важно и драгоцјено да се заједнички потрудите око ове светиње“, казао је Епископ Јоаникије.

Светост цркве, према Владикиним ријечима, долази од њеног жртвеника, од престола са којег добијамо светост и освећење посредством Свете Литургије, а уколико Часна трпеза претрепи и најмање оштећење храм Божји се изнова освећује.

"Првобитни свети престо у олтару цркве Светог Николе у Драговој Луци није био сачуван, а трпезна плоча са светог престола нашла се испред храма. Надлежни свештеник је прије 15-ак година ставио други свети престо, али није извршено његово освећење. Такође, ова црква је једно вријеме била прилично запуштена, ријетко су се служиле свете службе Божје, а од кад је дошао отац Никола Зечевић започела је, хвала Богу, темељна обнова овог светог храма и урађено је доста. Зато смо одлучили, пошто је такав обичај, уколико се поколеба свети престо или буде само мало оштећен, црква се изнова освећује, јер светост цркве долази од њеног жртвеника, од њеног престола. Од тог престола добијамо светост и освећење посредством Свете Литургије и данас, драга браћо и сестре, извршисмо велико освећење храма Светог Оца нашег Николаја“.

"Потрудили су се многи око обнове ове светиње, али, има још понешто да се уради да се она до краја обнови, да се украси, за сваког има и простора и мјеста да може да се укључи у даље украшавање овог светог храма, али је најважније да смо добили храм који је пропојао и да сви имају прилику да се укључе у свету службу Божју, да захватају са тог непресушног извора милости, благодати Божје и да ту прилику не пропуштају, да се не лишавају богатства које Господ излива преко свете службе и преко овог светог храма“, поручио је Његово Преосвештенство.

Захваливши надлежном пароху, свештенику Николи Зечевићу, члановима Одбору за обнову храма и свима који су дали допринос да се ова светиња обнови, Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије је за "показану љубав и доборочинство према својој Светој Цркви, нарочито приликом обнове храма у Драговој Луци“ архипастирском граматом одликовао Одбор за обнову храма, који сачињавају: Драган Бојовић, предсједник, Радослав Бјелетић, благајник, јереј Никола Зечевић, секретар и чланови: Саво Сјеклоћа, Лазар Минић и Периша Џаковић.

Архипастирском граматом одликована је и породица почившег Александра Костића.

"Посебну обавезу и нарочито осјећање захвалности имамо према поч. Александру Костићу који је, нажалост, рано оболио, а био је везан за овај храм, јер му је ујчевина одавде. Он и његова породица су дали лијеп и частан прилог за овај свети храм, који не смијемо заборавити и свакако да су честити Александар, његова породица и његова родбина заслужили, због љубави према овој светињи, да се увијек овдје молитвено помињу за покој душе почившег Александра. Нека га Бог упокоји у Христовом наручју и за здравље његове породице и свих осталих из његовог дома. Свима срдачну благодарност од Господа и Спаса нашег Исуса Христа и свих светих из рода нашег желимо, свако истинско добро и напредак у раду и животу“, закључио је Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије.

На исказаној љубави и доброчинству, током обнове цркве Светог Николе, бројним заслужним појединцима захвалио је надлежни парох свештеник Никола Зечевић.

Захвалнице су добили: манастир Острог, манастир Светог Луке у Жупи Никшићкој, Маринко Радуловић ( из предузећа "Рамел“ ), Томо Ивановић, Љубо Миљанић, Петар Брборић, Живко Радовић, Радоје Бошковић, Вељо Станишић, Раде Пижурица, Душан Вујовић, Радивоје Дамјановић, Мило Белада, Слобо Жугић, Радован Радовић, Божидар Крсмановић, Ранко Крстајић, Ранко и Радојица Копривице, Милинко Шћепановић, Милисав Паповић, породица Жељка Перовића, породица Вучића Матијашевића, породица пок. Мома Ђиласа, породица Миладина Бајовића и породица пок. Милана Голубовића.

"Свима нека је Бог на помоћи. Искористио бих прилику да захвалим и нашем Владици Г. Јоаникију, који је био ту увијек за нас својим савјетима и својим молитвама, захвалио бих и свештеницима: Борису Брајовићу, који је ову цркву отворио након толико година послије Другог свјетског рата и одслужио у њој свету Литургију, потом о. Данилу Зиројевићу, који је овдје био парох прије мог постављења и са којим сам, још као студент, пјевао заједно на светим богослужењима. Захвалност дугујемо и поч. проти Алекси Павловићу, који се, такође, трудио око ове цркве, да пропоје и да се обнови. Драговолучки храм је пропојао благодарећи још нечијим молитвама. Можда не знате, али, из Драгове Луке потиче шест монаха и монахиња, који служе Господу у неколико манастира и, мислим, да се Драгова Лука може и тиме подичити“, рекао је свештеник Зечевић.

На крају Литургије Преосвећени владика Јоаникије народу је подијелио нафору, а заједничарење, у славу Божију, настављено је трпезом љубави.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка