Заседање Централног одбора Светског савета цркава

Заседање Централног одбора Светског савета цркава, Женева, 2-8 јул 2014. године

У Екуменском центру у Женеви, 2. јула 2014. године, почело је 62. заседање Централног одбора Светског савета цркава (ССЦ) од оснивања ове организације, односно прво заседање од 10. Генералне скупштине одржане у Бусану, Јужна Кореја, на којој су изабрани чланови новог Централног одбора са мандатом од осам година. На овом заседању је присутно 130 чланова Централног одбора и преко 200 посматрача, саветника и представника партнерских организација који активно учествују у раду овог одбора.

Светски савет цркава као водећа и најбројнија екуменска организација у свету окупља 345 хришћанских цркава: помесне православне цркве и англиканске заједнице, протестантске и старокатоличке верске заједнице, а све заједно представљају више од 500 милиона хришћана из 110 земаља света. Ваља напоменути да су све помесне Православне Цркве чланице ССЦ осим Грузијске и Бугарске Православне Цркве које су иступиле из чланства 1997, односно 1998. године. Међутим, Бугарска Црква је одобрила присуство свог посматрача у лицу Високопреосвећеног Митрополита западноевропског г. Антонија.

На овом заседању Централног одбора ССЦ у Женеви, Српску Православну Цркву су представљали чланови Централног одбора, Његово Преосвештенство Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске Г. Иринеј, г. Андреј Јефтић, асистент на Православном Богословском факултету Београдског Универзитета и ђакон Зоран Алексић, из Канцеларије Светог Архијерејског Синода за међуцрквене односе у својству заменика одсутне г-ђе Клаудије Ченде.

У оквиру пленарних седница, чланови Централног одбора су имали прилике да се упознају са многим проблемима који данас оптерећују како цркве, тако и човечанство уопште, и да чују предлоге на које све начине Цркве и верске заједнице могу да допринесу у њиховом решавању. Оно што се показује као основни циљ Светског савета цркава од самог оснивања ове организације јесте обезбеђивање платформе која би послужила за побољшање комуникације између Цркава и пружила неопходне информације и екпертизу Црквама чланицама како би се на најадекватнији начин суочиле са проблемима друштва у којима живе и делују и како би једнинственим и заједничким гласом пред целим светом посведочиле о хришћанској солидарности и свим јеванђелским вредностима у које верују, а снажно се супротставиле рату, нуклеарном наоружавању, социјалној неједнакости, економској неправди, угрожавању основних људских и верских права, угрожавању и уништавању Божије творевине и свему ономе што угрожава људско право на слободу и достојанство живота.

Трећег радног дана, у поподневним сатима, организован је посебан састанак свих Цркава и верских заједница у оквиру својих конфесионалних група. На састанку православних, учествовали су сви чланови Централног одбора свих Православних Цркава чланица, како источних тако и оријенталних, као и православни посматрачи, саветници и стјуарти, али и сви стално запослени у разним телима и комисијама ССЦ-а, који потичу из породице православних цркава. На овом састанку председавали су Митрополит сасимски г. др Генадије из Цариградске Патријаршије и Митрополит Г. др Бишој из Коптске Православне Цркве који су поздравили све присутне и изнели уводне напомене о улози и јединству православног сведочења у оквиру ССЦ-а и о потреби солидарности Православних Цркава са Црквама на Блиском Истоку и у Украјини које подносе велику патњу и страдање. Вође православних делегација су имале прилике да укратко известе остале чланове о важним догађајима у оквиру својих Цркава у периоду од прошлог заседања Генералне скупштине ССЦ.

У име делегације Српске Правослане Цркве, присутнима се обратио Епископ аустралијско-новозеландски г. Иринеј подносећи извештај о катастрофалним поплавама које су задесиле Србију и Републику Српску и нанеле огромну материјалну штету и однеле на десетине људских живота. Епископ Иринеј се овом приликом захвалио свим Православним Црквама на речима саучешћа, молитвама и богатој помоћи нашем угроженом народу која је уследила одмах након апела Светог Архијерејског Синода. Такође, Преосвећени владика је известио о великом и благословеном догађају за целу Србију, о преносу моштију Преподобног оца Јустина Ћелијског, коме су присуствовали представници скоро свих Православних Цркава.

На овом састанку, вође делегација су имали прилику да одаберу 7 чланова из породице Православних Цркава који ће наредних седам година имати прилике да учествују у раду Сталног одбора за консензус и сарадњу и да пренесу предлоге својих Цркава за чланство у различитим комисијама Светског савета цркава. 

У недељу, 6. јула 2014. године, делегације Цариградске, Алекандријске, Антиохијске, Српске, Грчке и Албанске Православне Цркве су учествовали у Светој Литургији у Православном центру Цариградске Патријаршије у Шамбезију, недалеко од Женеве, којом је началствовао Митрополит Бурсе г. Елпидофорос из Цариградске Патријаршије. Након Свете Литургије, домаћин, Митрополит швајцарски г. Јеремија, пожелео је добродошлицу православним делегацијама и пожелео пуно успеха у заједничком сведочењу богатог искуства православне вере и предања међу хришћанском браћом. У свом поздравном слову, Митрополит Јеремија је нагласио да је данас, више него икада, потребно да православни покажу јединство Православних Цркава и солидарност једних према другима, а нарочито према православној браћи и сестрама који подносе велике патње због немира и ратних разарања или природних катастрофа. Након срдачне добродошлице и показане братске љубави ове православне заједнице у Шамбезију, уследило је послужење за све присутне.

Централни одбор данас наставља са радом када се очекују извештаји одборских тела и радних група, а завршава заседање у уторак, 8. јула, када ће се јавности обратити заједничким саопштењем.

Заседање Централног одбора Светског савета цркава
Заседање Централног одбора Светског савета цркава
Заседање Централног одбора Светског савета цркава
Заседање Централног одбора Светског савета цркава
Заседање Централног одбора Светског савета цркава
Заседање Централног одбора Светског савета цркава
Заседање Централног одбора Светског савета цркава
Заседање Централног одбора Светског савета цркава
Заседање Централног одбора Светског савета цркава
Заседање Централног одбора Светског савета цркава
Заседање Централног одбора Светског савета цркава
Заседање Централног одбора Светског савета цркава