Састанак вероучитеља и катихета Епархије врањске

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа врањског г. Пахомија, 29. јуна 2014. године, одржан је састанак вероучитеља и катихета Епархије врањске, у просторијама Црквене општине Врање. Пре почетка састанка, Епископ је одржао састанак са одборима за основне и средње школе.

На састанку су разматране следеће тачке дневног реда: Извештаји вероучитеља о веронауци и предвиђањима за следећу школску годину, предлог министарства о изјашњавању за обавезни изборни предмет, извештај о такмичењу, учешће вероучитељ на богослужењима, семинар вероучитеља, организовање екскурзије за ученике који су освојили прва три места на такмичењу.

Константовано је да се смањује број ученика, како у основним, тако и у средњим школама. У већем броју школа за школску 2014/15. годину биће уписано по једно одељење мање.

Договорен је термин у вези са одржавањем стручног семинара за вероучитеље, који је акредитован од стране Министарства просвете. У питању је 29. и 30. август текуће године. Овај семинар има велику важност у оспособљавању вероучитеља и катихета у њиховој часној и одговорној служби пред Богом.

Такође, уколико све буде текло по плану, почетком месеца септембра, планирана је екскурзија за победнике епархијског такмичења, што ће бити велика сатисфакција за све ученике верске наставе.

Епископ је нагласио важност учествовања у богослужбеном животу вероучитаља, како би својим примером били пример својим ученицима, колективу у којем раде, као и својим ближњима и окружењу.

Координатор одбора за верску наставу

Јереј Срђан Кандић