Обнова древне светиње

Митрополит Амфилохије посетио манастир Светог Христифора у обнављању

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, 6. августа, са благословом Његове Светости Патријарха Иринеја посетио је манастир Светог великомученика Христифора у атару села Мислођин надомак Београда. Монахиња Јустина, настојатељица манастира, представила је Митрополиту тренутно стање изведених радова на обнављању цркве као и планове за целовиту обнову манастирског комплекса.

Митрополит је исказао радост и задовољство досадашњим током обнове и придодао молитве и благослов да се што пре заблиста златни крст на врху куполе и зазвони већ припремљено звоно. Посебно задовољство Митрополит је исказао добро примењеним архитектонским решењем обједињавања сачуваних темеља и зидина из средњовековног периода са савременим богослужбеним простором. Уједно је исказао и жалост да се оваква успешна решења која су изведена на многобројним духовним центрима у хришћанском свету, оспоравају и онемогућава њихово спровођење од стране црногорских државних институција на просторима Црногорско-приморске митрополије, поготово у погледу обнове древне Михољске превлаке, од 1219. прве столице епископа Зетских - Црногорско-приморских митрополита.

За манастирску цркву Митрополит је предао икону Светих мученика Момишићких, у Подгорици пострадалих од Турака 1688. у исто време када је од исте руке, пострадала и светиња Светог Христифора. За манастирску библиотеку предао је више десетина књига. У току разговора Митрополит и мати Јустина обновили су сећање на почетке обнове овог манастира, благословом и богослужењем светог спомена Патријарха Павла а потом и митрополита Амфилохија док је вршио дужност његовог заменика и садашњег патријарха Иринеја. 

Обнова древне светиње
Обнова древне светиње
Обнова древне светиње
Обнова древне светиње
Обнова древне светиње
Обнова древне светиње
Обнова древне светиње
Обнова древне светиње