Православни Митрополит упозорава на антисемитизам и расизам

Митрополит Арсеније: Неопходно заједничко прегнуће Цркава, религија и толитике против расизма, атисемитизма и изолације мањинских верских заједница

Цркве и верске заједнице морају још израженије заједнички иступати против расизма, антисемитизма и прогона мањинскоих заједница. Ово је изјавио православни Митрополит Арсеније Кардамакис у разговору с католичком новинском агенцијом „Катпрес“. Високопреосвећени је као председвајаћи Православне епископске конференције у Аустрији учествовао у разговорима у канцеларији аустријског савезног Канцелара, којом приликом се исто овако изразио. Од аустријских политичара, као и од Европске уније, у овом погледу он очекује јасније иницијативе, пре свега кад су у питању прогони хришћана на Блиском истоку.

Зацело да су и религијска питања на делу кад су у питању рат и насиље. Међутим, религије су ту и кад је у питању разрешење ратног сукоба. Неопходна је не само толеранција, него још више и истинско међусобно уважавање и сарадња, нагласио је Високопреосвећени.

Председавајући Православне епископске конференције у Аустрији је позитивно оценио добру сарадњу и климу разговора између политичара и религијских заједница у Аустрији. Он се истински нада да ово неће бити краткорочна појава, него озбиљан и дугорочан процес дијалошких односа. Митрополит је уверен да Аустрија у овој ствари може заузимати предводничку улогу.

Наиме, представници свих признатих Цркава и верских заједница у Аустрију били су позвани на верски сатанак на врху у канцеларији савезног Канцелара. Представник Исламске заједнице, иначе задужен по питањима интегрисања муслимана, изјавио је да су све већи „исламофобни испади“. Рецимо, нападане су жене покривене главе, док је на једној џамији у Телфсу у Тиролу освануо кукасти крст.

Оскар Дојч, председник Израелске култне заједнице, упозорио је, између осталог, и на све шири пораст антисемитизма. У Немачкој  је било напада на синагоге, док је у Шведској једна Јудејка претучена. Дојч тражи снажнију акцију политике и цивилног друштва против антисемитизма.


Извор: Катпрес (превод с немачког Р. Ракић)