Сабор духовне поезије одржан у Раковици

Представљен  Зборник Четвртог међународног сабора духовне поезије

Сабор духовне поезије, четврти по реду, одржан је на Малу Госпојину, у недељу 21. септембра 2014. године,  у порти манастира Раковице и у Центру за културу и образовање Раковица.

На боготражитељском путу, на богочовечанском путу у порти манастира Раковице окупили су се песници што од Господa дар добише и таланте умножише да молитве прво Господу узнесу и затим приступе Четвртом сабору духовне поезије.

Након света Литургије и помена патријарсима Димитрију и Павлу, уз учешће значајних песничких имена из Србије и иностранства, проглашени су победници конкурса, додељене награде и похвале за најбоље песме и представљен Зборник Четвртог међународног Сабора духовне поезије Раковица 2014. Овог лета Господњег песнички Сабор је отворио председник Општине Раковица г. Владан Коцић.

Саборовање песника је поздравио протођакон  Радомир Ракић, главни и одговорни уредник Информативне службе СПЦ и члан жирија. Отац Радомир је подсетио на апостолове речи да на атлетској стази сви трче, али само један добија; тако и на Четвртом сабору духовне поезије међу две стотине радова само је једна четвртина радовa ушла Зборник који је данас подељен учесницима. Због концепције самог Зборника није било места да се сви радоби објаве, што не значи да за њих нема места у наредним издањима. Протођакон Ракић је произнео слово о лепоти језика и књижевног стваралаштва, као и о потреби да се враћамо свом изворном старословенском језику чије је богатство неизмериво.

Од приспелих  преко 750 радова жири у саставу: протођакон, професор Радомир Ракић dr h. c., професор др Миодраг  Д. Игњатовић и председник жирија Предраг Богдановић Ци, одабрао  је три најбоље песме које су награђене златником са ликом Светога Саве.

Прву награду добио је Адам Пуслојић из Београда за песму Исус на Косову, другу награду добила је Славица Дабевска Кировска из Тетова, iy Македонијe (песма Моја молитва), а трећа награда је припала Милану С. Косовићу из Београда (Похвала Манасији).

Похвале су припале песницима: Добривоју Вујину из Кикинде, Олги Григорјевој Павлодар из Русије, Милки Марјановић из Лазаревца, Зорици Рајковић Лукић из Лознице, Стојану Срдићу из Београда и Аћиму Тодоровићу из Власенице, Република Српска.

На Сабору је промовисан и Зборник у коме се осим награђених и похваљених песама налази 72 одабране песме  сврстане у „Венац изабраних“.

У уметничком делу програма учествовали су: Хор Преображење, драмска уметница Рада Ђуричин, Група Благовести, а програм је водила Мина Ђурић.

Након свечаности у порти манастира, у поподневним сатима саборовање је настављен у Центру за културу Раковица, где је  одржан округли сто на тему Ћирилица; учествовали су: Милош Ковачевић, Миодраг Матицки, Добрица Ерић, Љубомир Ћорилић, Миле Бјелајац, Раде M. Обрадовић. Разговор је водио Предраг Богдановић Ци, који је прочитао и текст који је академик Динко Давидов упутио овом скупу.

На округлом столу разматрана су питања озбиљне угрожености српског језика и ћирилице, њиховог очувања, као и начина за даље деловање како разних удружења, тако и појединаца пред званичним органима државе од које се очекује да узме у заштиту српски језик у оквиру законских регулатива. 

За организацију овог подухвата све похвале припадају Милану Недељковићу, директору Центра за културу и образовање Раковица, и Николи Рајаковићу, песнику и председнику Књижевног друштва Раковица, као и свима псленицима при овом Центру.

Наравно, манастир Раковица са високопреподобном мати Евгенијом са сестринство указао је литургијско и домаћинско гостопримство, које ће се дуго памтити, јер је у овим просторијама послужен посни ручак за све учеснике Сабора, који ће поћи својим домовима са освеженим успоменама на блаженопочивег патријарха Павла, коме је посвећена посебна изложба, о чему доносимо посебан текст.

Зорица Зец

Сабор духовне поезије одржан у Раковици
Сабор духовне поезије одржан у Раковици
Сабор духовне поезије одржан у Раковици
Сабор духовне поезије одржан у Раковици
Сабор духовне поезије одржан у Раковици
Сабор духовне поезије одржан у Раковици
Сабор духовне поезије одржан у Раковици
Сабор духовне поезије одржан у Раковици